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Title: Cinética de degradación ruminal in situ y producción de gas in vitro de residuos de poscosecha Theobroma cacao L. ensilado
Authors: Barros Rodríguez, Marcos Antonio
Mayorga Paredes, Sixto Edmundo
Keywords: AGROECOLOGÍA
DEGRADACIÓN RUMINAL
PRODUCCIÓN DE GAS in vitro
RESIDUOS DE POSCOSECHA
Theobroma cacao L. ENSILADO
OVINOS
Issue Date: 2016
Abstract: The aim of this study was to evaluate the effect of husk cocoa silage (CMC) on the kinetics of degradation of dry matter (DMS), apparent dry matter digestibility (IVDMD), protozoa population of rumen (PPR) and in vitro gas production (PGIV). Eight sheep cannulated about 1 year of age and 25 kg live weight distributed in a completely randomized design, received 3 treatments and 8 repetitions were used. The treatments were the CMC under 3 periods silage T1: 0, T2 40 and T3: 70 days. The DMS was higher (P <0.05) for T1, both the soluble fraction (A) and insoluble fraction (B) was 404.2 and 403, 8 g / kg DM respectively. The IVDMD was May (605.47 g/kg MS: P= 0.0001) in T1 compared to the other treatments. Regarding the PGV the lower (P = 0.0001) gas production was observed in the T2: 23,22 and T3: 25,85 ml/0.5 g fermentable dry matter, with respect to T1. The PPR, the species Entodiniomorfos decreases in T1 to 24 hours of incubation, being different (P <0.05) than the other treatments. It is concluded that the use of the byproducts of postharvest husk cocoa without silage could be included in ruminant diets because their nutritional properties that can improve rumen function.
Description: El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto del ensilado de la cáscara de la mazorca de cacao (CMC) sobre la cinética de degradación de la materia seca (DMS), digestibilidad aparente de la materia seca (DIVMS), población de protozoarios del rumen (PPR) y producción de gas in vitro (PGIV). Se utilizaron ocho ovinos canulados de aproximadamente 1 año de edad y 25 kg de peso vivo distribuidos en un diseño completamente al azar, sometidos a 3 tratamientos y 8 repeticiones. Los tratamientos fueron la CMC bajo 3 periodos de ensilaje T1: 0, T2: 40 y T3: 70 días. La DMS fue mayor (P<0.05) para T1, tanto para la fracción soluble (A) y la fracción insoluble (B) que fue de 404,2 y 403, 8 g/kg MS respectivamente. La DIVMS fue mayo (605,47 g/kg MS: P=0.0001) en el T1 con respecto a los demás tratamientos. Con respecto a la PGIV la menor (P=0.0001) producción de gas se observó en el T2: 23,22 y T3: 25,85 ml/0,5 g de materia seca fermentable, con respecto al T1. La PPR, la especie Entodinomorfa se disminuyó en el T1 a las 24 horas de incubación, siendo diferente (P<0.05) a los demás tratamientos. Se concluye que la utilización de los subproductos de post cosecha de la cascara de la mazorca de cacao sin ensilar, podrían ser incluidos en la dietas de los rumiantes, debido a que por sus propiedades nutricionales puede mejorar sus funciones ruminales.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/22067
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