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Title: El manejo fitosanitario del cultivo de cacao nacional (Theobroma cacao L.) y el rendimiento del mismo, en la Asociación Kallari
Authors: Pérez Salinas, Marco
Paredes Solís, Marco Onofre
Keywords: AGROECOLOGÍA
CACAO NACIONAL (Theobroma cacao L.)
MANEJO FITOSANITARIO
Issue Date: 2016
Abstract: The Ecuador's cocoa fine in aroma is the most sought in the international market, but its productivity is limited due to the attack of moniliasis (Moniliophthora roreri) causative agent of the cocoa’s thrush, causing losses of more than 75% of cocoa production with negative socioeconomic effects. Preventive actions against cocoa moniliasis (Moniliophthora roreri) are scarce in this area, mainly due to the farmers’ lack of information about the phytosanitary crop management. The aim of this study was to evaluate the preventive phytosanitary crop management, through cultural, biological and chemical management methods that do not generate pollution. The cultural method consisted in gathering infected fruits every 15 days. The biological method consisted of the application of different fungus breeds like the genus Trichoderma, whose trade name is Tricomplex. The chemical method consisted in the application of copper sulfate pentahydrated whose trade name is Advance and calcium polysulfide wich is a mixture of lime and sulfur. As a result of the investigation, it was found that the most appropriate preventive plant disease management is the application of Advance in doses of 1.25 cc /l minimum applied every 15 days to three months old fruit and contaminated fruit collection every 15 days. Keywords: Advance, Preventive management, biological method, cultural method, chemical method, Moniliophthora roreri, calcium polysulfide, gathering infected fruits, Theobroma cacao, Tricomplex.
Description: El cacao fino o de aroma del Ecuador es el más apetecido en el mercado internacional, pero su productividad se ve limitada debido al ataque de (Moniliophthora roreri), agente causal de la moniliasis del cacao (Theobroma cacao), provocando pérdidas de más de 75 % en la producción, con efectos socioeconómicos negativos. Las acciones preventivas de moniliasis en cacao son escasas en esta zona, debido principalmente al desconocimiento del manejo fitosanitario del cultivo, por parte de los agricultores. El objetivo del presente trabajo fue evaluar el manejo fitosanitario preventivo del cultivo de cacao mediante métodos de manejo cultural, biológico y químico que no generen contaminación. El método cultural consistió en la recolección de frutos enfermos cada 15 días. El método biológico se realizó con la aplicación de diferentes razas de hongos del género Trichoderma, cuyo nombre comercial es Tricomplex. El método químico se basó en la aplicación de Sulfato de cobre pentahidratado cuyo nombre comercial es Advance y de polisulfuro de calcio que resulta de la mezcla de azufre y cal. Como resultado de la investigación se obtuvo que el manejo fitosanitario preventivo más adecuado de la enfermedad es la aplicación de Advance en dosis de 1.25 cc/l cada 15 días aplicados mínimo hasta los tres meses de edad del fruto y la recolección de frutos enfermos cada 15 días.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/22069
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