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Title: Evaluación de dietas proteicas de origen animal y vegetal en la eficiencia productiva del hámster dorado (Mesocricetus auratus).
Authors: Guerrero López, Ricardo
Altamirano Santana, Cristóbal Marcelo
Keywords: MEDICINA VETERINARIA
ZOOTECNIA
HÁMSTER DORADO (Mesocricetus auratus)
DIETA
DIETAS PROTEICAS
EFICIENCIA PRODUCTIVA
Issue Date: 2016
Abstract: The research was conducted in the province of Tungurahua, canton Ambato, sector “The Tropezón” neighborhood “The Seminary” a temperate and dry climate and an average temperature of 14.6 ° C to about 2577 meters above sea level. It is located at 78 ° 37'11 " O of length in relation to Greenwich mean time and 1 ° 14′30″S in relation to the equator. This research work had as its main objective, to assess the sources of animal protein, vegetable and the combination of the two plants more animal in the growth stage of the golden hamster, in order to obtain the best productive parameters. Was performed three treatments and three replications with five animals in each repetition, 15 by treatment giving a total of 45 animals of the same age, sex, body condition and physiological status under a randomized complete block design (RCBD) and comparison of stockings with Tukey to 5 %. The best values to take data on the growth stage during assay development were obtained with the use of a balanced diet that is formed with the T2 animal protein (fish meal), in which, the best reported Hamsters values regarding weight gain, feed conversion and cost - benefit, with mean values of 53,50 g of weight, in regard to gain size the diet T3 vegetable protein more animal protein was the best with averages of 5,09 cm; followed by the T2 animal protein of 4,59 cm; and finally the T1 vegetable protein with 4,17 cm. In relation to food conversion the best was the T2 animal protein (0.30), followed by the T3 vegetable protein more animal protein (0.35) and finally the T1 vegetable protein (0.35) at the end of the test. As regards the cost analysis, the T2 (animal protein), reached the highest relation cost - benefit (81,25%), being the treatment with the best result, followed by the T3 (soybean meal most fishmeal) (34,64 %), and finally the T1vegetable protein (19.06 %), respectively.
Description: La investigación se realizó en la provincia de Tungurahua, cantón Ambato, sector el Tropezón, barrio el Seminario con un clima templado seco, y una temperatura media de 14.6°C a unos 2577 msnm. Se encuentra ubicada a 78°37′11″O de longitud con relación al Meridiano de Greenwich y a 1°14′30″S con relación a la Línea Equinoccial. El presente trabajo de investigación tuvo como objetivo principal, evaluar las fuentes proteínas de origen animal, vegetal y la combinación de las dos vegetal más animal en la etapa de crecimiento del hámster dorado, con el fin de obtener los mejores parámetros productivos. Se realizó tres tratamientos y tres repeticiones con cinco animales en cada repetición, 15 por tratamiento dando un total 45 animales de la misma edad, sexo, condición corporal y estado fisiológico bajo un diseño de bloques completamente al azar (DBCA) y comparación de medias con Tukey al 5%. Los mejores valores al tomar los datos en la etapa de crecimiento durante el desarrollo del ensayo, se obtuvieron con la utilización de la dieta balanceada que está conformada con el T2 proteína animal (harina de pescado), en la cual, los hámsteres reportaron los mejores valores en cuanto a ganancia de peso, conversión alimenticia y costo - beneficio , con valores promedios de 53,50 g de peso, seguida por la T1 proteína vegetal (torta de soya) de 53,37 g y por último la T3 proteína vegetal más proteína animal (torta de soya más harina de pescado) de 50,63 g. En cuanto a ganancia de tamaño la dieta T2 proteína animal fue la mejor con promedios de 5,09 cm seguida por la; T3 proteína vegetal más proteína animal de 4,59 cm; y por último el T1 proteína vegetal con 4,17 cm. En relación a la conversión alimenticia la mejor fue el T2 proteína animal (0,30), seguida por el T3 proteína vegetal más proteína animal (0,35) y por último el T1 proteína vegetal (0,35) al final del ensayo. En lo referente al análisis costos, el T2 (proteína animal), alcanzó el mayor relación costo - beneficio (81,25%), siendo el tratamiento con el mejor resultado, seguido del T3 (Torta de soya más harina de pescado) (34,64%), y por último el T1proteína vegetal (19,06%), respectivamente.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/23688
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