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Title: Efecto de engorde de la suplementación de levadura de cerveza artesanal sobre el comportamiento productivo en pollos de engorde
Authors: Rivera Guerra, Verónica
Rendón Ortiz, Alexis Bolívar
Keywords: MEDICINA VETERINARIA
ZOOTECNIA
POLLOS DE ENGORDE
LEVADURA DE CERVEZA ARTESANAL
COMPORTAMIENTO PRODUCTIVO
Issue Date: 2016
Abstract: The present research was conducted to evaluate three percentages of yeast of craft beer 2%, 4% and 6%, in the drinking water, to improve the production indexes of chickens for fattening. Were used 240 birds of day of age of the line Cobb 500 between males and females distributed in 4 treatments with 3 replicates in batches of 20 chickens per experimental unit in a randomized complete block design (RCBD). The analysis was made of variance (ADEVA), according to experimental design raised. The research was conducted on the farm “San Luis” located in the canton Cevallos, Tungurahua province at an altitude of 2768 meters above sea level for a period of 56 days from the day of receiving the chickens for fattening. The treatments to be investigated are handled in the following manner; commercial balanced and yeast of craft beer in the drinking water at concentrations of 2%, 4% and 6% denominated T1, T2, T3, respectively; while the control treatment formulated with commercial balanced and plain water was the T0. The best results on the production indexes were obtained with T3, the food ration composed of commercial balanced and drinking water with yeast of craft beer to 6%, as it was observed a better feed conversion accumulated in the T3 with a value of 2.01, compared to the other treatments T2, T1 and T0 that gave values of 2.07; 2.10 and 2.13 respectively, as well as the weight gain was higher in the T3 with an average value of 3390 g, compared to the other treatments T2, T1 and T0 that obtained mean values of 3296,43 g, 3245,94 g, and 3215,41g respectively. Similarly was evidence the best index of European efficiency in the T3 with an average value of 294,17 compared to the other treatments T2, T1 and T0 that obtained mean values of 283,55; 275,02 and 255,44. With regard to the consumption of food there was no significant difference in any of the treatments. The mortality was presented in the treatments T0, T1, T2 and T3 with the following values 6,67%, 1,67%, 1,67% and 3.34% respectively which gives a percentage of the total research of 3.3%.
Description: La presente investigación se realizó con el propósito de evaluar tres porcentajes de levadura de cerveza artesanal al 2%, 4% y 6%, en el agua de bebida, para mejorar los índices productivos de los pollos de engorde Se utilizaron 240 aves de un día de edad de la línea Cobb 500 entre machos y hembras distribuidos en 4 tratamientos con 3 repeticiones en lotes de 20 pollos por unidad experimental en un diseño de bloques completamente al azar (DBCA). Se efectuó el análisis de varianza (ADEVA), de acuerdo al diseño experimental planteado. La investigación se realizó en la quinta “San Luis” ubicada en el cantón Cevallos provincia de Tungurahua a una altitud de 2768 m.s.n.m. por un periodo de 56 días a partir del día de recibimiento de los pollos de engorde Los tratamientos a investigarse se manejaron de la siguiente manera; balanceado comercial y levadura de cerveza artesanal en el agua de bebida a una concentración del 2%, 4% y 6% que fueron los tratamientos T1, T2, T3, respectivamente; mientras el tratamiento testigo que constó de balanceado comercial y agua simple fue el T0. Los mejores resultados sobre los índices productivos se obtuvieron con el T3, de la ración alimenticia conformada por balanceado comercial y agua de bebida con levadura de cerveza artesanal al 6%, ya que se observó una mejor conversión alimenticia acumulada del T3 con un valor de 2.01, frente a los demás tratamientos T2, T1 y T0 que obtuvieron valores de 2,07; 2,10 y 2,13 respectivamente, así mismo la ganancia de peso fue superior en el T3 con un valor promedio de 3390 g , frente a los demás tratamientos T2, T1 y T0 que obtuvieron valores promedios de 3296,43 g, 3245,94 g, y 3215,41g respectivamente. De igual manera se evidencio el mejor índice de eficiencia europea en el T3 con un valor promedio de 294,17 frente a los demás tratamientos T2, T1 y T0 que obtuvieron valores promedios de 283,55; 275,02 y 255,44. En cuanto al consumo de alimento no hubo diferencia significativa en ninguno de los tratamientos. La mortalidad se presentó en los tratamientos T0, T1, T2 y T3 con los siguientes valores 6,67 %, 1,67%, 1,67% y 3,34% respectivamente lo que da un porcentaje total de la investigación del 3.3%.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/23780
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