Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/24266
Title: Degradación ruminal de la materia seca y comportamiento productivo de ovinos consumiendo forraje de chenopodium quinoa
Authors: Barros Rodríguez, Marcos Antonio
Sánchez Gavilanes, Daniela Elizabeth
Keywords: MEDICINA VETERINARIA
ZOOTECNIA
RUMIANTES
DEGRADACIÓN RUMINAL
OVINOS
FORRAJE
FORRAJE DE Chenopodium quinoa
Issue Date: 2016
Abstract: The aim of this research was to determine the effect of the intake of residues post harvest of Chenopodium quinoa on the yield productive, apparent digestibility of DM, ruminal degradation of DM and in vitro gas production in sheep. The experiment was conducted at the Faculty of Sciences Agricultural - UTA, using two groups of sheep creole males, the first group of 12 sheep, with an age of 6 months and a weight average of 20. 88±1. 04 Kg of LW, they went to measure yield results by direct method, recording controls of weights, both animals and their consumption of food, over a period of 75 days included 15 days of adaptation and apparent digestibility in vivo in metabolic cages method. A second group of 6 sheep older than 8 months, cannulated in the rumen and with an average weight of 28.88±1.04 Kg of LW, for dry matter (DM) degradation was determined using the technique described by Ørskov, et al. (1980) and finally in vitro gas production. The sheep was distributed randomly with two treatments T1: (95.8% P. clandestinum), T2: (75.8% P. clandestinum and 20% bran of C. quinoa). The voluntary intake for T2 was higher in 152 g DM/day (P = 0.0428) to T1. The voluntary intake by Kg PV0.75 showed no significant difference (P=0.1385) among treatments. Feed conversion was lower (P = 0.0178) in T2 to T1 (7:1 to 9:1 respectively). The weight gain between treatments showed significant, being higher T2 by 29,35 g/Kg DM difference. The apparent digestibility of the DM not showed differences (P = 0.2689) among the treatments. For in vitro gas production (ml/0.5 g fermentable DM) was lower in T2 (P = 0.0215) with respect to T1. Ruminal degradation parameters showed no differences between treatments (P > 0.05). The soluble fraction (a) showed differences (P < 0.05) between forage being the kikuyo the highest percentage (30%). Insoluble but potentially degradable fraction (b) shows differences (P < 0.05) between forage, where the highest percentage of degradation was kikuyo (57%). Regarding of the rate of degradation (c) as a percentage per hour showed no significant (P > 0.05) between forage. It can be concluded that fodder residues of (C quinoa) can be included by 20% in the diet of sheep for LW moderate gain, when using low quality as is the case with the Kikuyu grass (P. clandestinum); today is a basic and traditional diet in sheep production in the country. Key words: digestibility, gas production, in-vitro, in-situ, voluntary intake, sheep.
Description: El objetivo de esta investigación fue determinar el efecto de la ingesta de residuos post cosecha de Chenopodium quinoa sobre el comportamiento productivo, digestibilidad aparente de MS, degradación ruminal de MS y producción de gas in vitro en ovinos. Esta investigación se realizó en la Facultad de Ciencias Agropecuarias - UTA, utilizando dos grupos de ovinos machos criollos, el primer grupo de 12 individuos, con una edad de 6 meses y un peso promedio de 20.88±1.04 Kg de PV, se destinaron para medir parámetros productivos mediante método directo registrando controles de pesos, tanto de animales y su consumo alimenticio, en un periodo de 75 días incluido 15 días de adaptación y la digestibilidad in vivo en jaulas metabólicas. Un segundo grupo de 6 ovinos mayores a 8 meses, con un peso promedio de 28.88±1.04 Kg de PV, los mismos que fueron canulados y utilizados para degradación ruminal in situ de MS, mediante la técnica de la bolsa de nylon en el rumen descrita por Ørskov, et al. (1980) y finalmente la producción de gas in vitro. Se utilizó un diseño aleatorizado con dos tratamientos: T1: (95.8% P. clandestinum), T2: (75.8% P. clandestinum y 20% afrecho de C. quinoa). El consumo voluntario de ovinos alimentados con T2 fue superior en 152 g MS/día respecto a T1 (P= 0.0428). El consumo voluntario por Kg PV0.75 no mostró diferencia significativa (P= 0.1385) entre tratamientos. La conversión alimenticia fue menor (P= 0.0178) en T2 frente a T1 (7:1 a 9:1 respectivamente). La ganancia de peso mostró diferencia significativa, siendo superior T2 por 29,35 g/Kg MS. La digestibilidad aparente de la MS no mostró diferencias (P=0.2689) entre los tratamientos. La producción de gas in vitro (ml/0.5 g MS fermentable) fue menor en el T2 (P=0.0215) con respecto al T1. Los parámetros de degradación ruminal no muestran diferencias entre tratamientos (P > 0.05). La fracción soluble (a) muestra diferencias (P<0.05) entre forrajes siendo el kikuyo el de mayor porcentaje (30%). La fracción insoluble pero potencialmente degradable (b) muestra diferencias (P<0.05) entre forrajes, donde el mayor porcentaje de degradación fue Kikuyo (57%). Con respecto a la tasa de degradación (c) en porcentaje por hora, no se observó diferencias (P > 0.05) entre forrajes. Se puede concluir que los rastrojos de forraje de C. quinoa pueden ser incluidos en un 20% en la dieta de los ovinos para ganancias moderadas de PV, al usar pastos de baja calidad nutricional como en el caso del P. clandestinum; que en la actualidad es una dieta tradicional y básica en la producción ovina del país. Palabras claves: consumo voluntario, digestibilidad, in vitro, in situ, ovinos producción de gas.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/24266
Appears in Collections:Tesis Medicina Veterinaria

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tesis 67 Medicina Veterinaria y Zootecnia -CD 435.pdf1,17 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.