Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/24349
Title: Evaluación de cuatro sustratos y tres niveles de fertilización en el cultivo semihidropónico de pepinillo de sal (Cucumis sativus L.).
Authors: Jiménez Esparza, Luis
Zeas Pérez, Eudoro Rosendo
Keywords: AGRONOMÍA
AGROPECUARIA
PEPINILLO DE SAL (Cucumis sativus L.)
FERTILIZACIÓN
SUSTRATOS
BAGAZO
Issue Date: 2016
Abstract: This research aims to determine the substrates rice husk 100% bagasse 100% rice husks 50% + bagasse 50%, with three levels of fertilization in the semihidropónico culture salt cucumber (Cucumis sativus L.) This research was conducted in the province of Chimborazo in Canton Cumandá 56 km from the capital of the province, has an area of 158.7 km2, it is high up, from 300 to 2000 masl. Design substrates with 3 replications in split plot randomized block, the main plot and subplots fertilization. Analysis of variance (ANOVA), according to the proposed experimental design was made; and sources of variation that were significant significance test was performed Tukey 5%. Applying high levels of fertilization F3 produced better crop response gherkin since the best results were obtained in the variable number of fruits, fruit diameter, length of fruit, days to flowering, days to harvest, weight and fruit yield because the nutrients incorporated into the substrate induced a higher crop development. The use of common land in the area and bagasse had the best results in all variables studied as these substrates provided adequate conditions of humidity, temperature, aeration, porosity for crop development. The use of higher levels of fertilization with the S4 substrates (common ground in the area) and S2 (bagasse) increased average yields in this crop due to both nutrient availability as the physicochemical conditions provided by the substrates. Keywords: Gherkin, bagasse, common ground, darkrooms, fertilization, semihidroponía.
Description: El presente trabajo de investigación tiene la finalidad de evaluar los sustratos de cascarilla de arroz al 100%, bagazo de caña al 100%,cascarilla de arroz al 50% + bagazo de caña al 50%, con tres niveles de fertilización en el cultivo semihidropónico de pepinillo de sal (Cucumis sativus L.) La investigación se realizó en la provincia de Chimborazo en el Cantón Cumandá a 56 Km de la capital de la provincia, tiene una extensión de 158.7 Km2, a una altitud que va desde 300 hasta 2000 msnm. Se utilizó el Diseño en parcela dividida en bloques al azar, siendo la parcela principal la fertilización y las subparcelas los sustratos con 3 repeticiones. Se efectuó el análisis de varianza (ADEVA), de acuerdo al diseño experimental planteado; y de las fuentes de variación que resultaron significativas se realizó la prueba de significación de Tukey al 5%. La aplicación de niveles altos de fertilización F3 produjo una mejor respuesta del cultivo de pepinillo, ya que se obtuvieron los mejores resultados en las variables número de frutos, diámetro de frutos, longitud de fruto, días a la floración, días a la cosecha, peso de frutos y rendimiento debido a que los nutrientes incorporados al sustrato indujeron un mayor desarrollo del cultivo. La utilización de tierra común de la zona y bagazo de caña, tuvieron los mejores resultados en todas las variables estudiadas ya que estos sustratos proporcionaron adecuadas condiciones de humedad, temperatura, aireación, porosidad para el desarrollo del cultivo. La utilización de mayores niveles de fertilización junto con los sustratos S4 (tierra común de la zona) y S2 (bagazo de caña) incrementaron los promedios de rendimiento en este cultivo debido tanto a la disponibilidad de nutrientes como a las condiciones físico químicas proporcionadas por los sustratos. Palabras clave: Pepinillo, bagazo, tierra común, sustratos, fertilización, semihidroponía.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/24349
Appears in Collections:Tesis Ingeniería Agropecuaria

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
tesis 009 Ingeniería Agropecuaria - Zeas Pérez Eudoro - cd 009.pdf982,22 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.