Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/25090
Title: Etapas fenológicas del cultivo del pimiento (Capsicum annuum. L) VAR. Verde, bajo las condiciones climáticas del cantón general Antonio Elizalde (Bucay) provincia del Guayas
Authors: Gutiérrez A., Alberto
Buñay Vallejo, Cristhian Jhon
Keywords: AGRONOMÍA
AGROPECUARIA
PIMIENTO (Capsicum annuum. L) VAR
CONDICIONES CLIMÁTICAS
ETAPAS FENOLÓGICAS
Issue Date: 2017
Abstract: The research work was carried out with the aim of determining the cycle of cultivation of pepper var. Verde, in the climatic conditions of General Antonio Elizalde (Bucay), province of Guayas, the research work was carried out on the estate of Mr. Olmedo Buñay in the general Antonio Elizalde (Bucay), Guayas province, located in the Sector of the Bucay road - Enclosure. Lemon River. The geographical coordinates are: 2 ° 20 'South latitude and 79 ° 15' West longitude with an altitude of 320 meters above sea level. Statistical analyzes were applied with means of central tendency (Medias, Standard deviation), where the following results were obtained for the variable plant height in the intermediate stage of the crop presented an average of 30.9 cm, for the variable depth in the Intermediate stage presented an average of 27.2 cm, data that when relating them one obtains 1 to 1 of the aerial part with the depth of the root. For the variable coefficient of the pepper crop, the values given by FAO56 were taken where the coefficient of cultivation (Kc) for the initial stage is 0.6 with a duration of 25 days, at the development stage the crop coefficient increases, then Of 45 days reaches its maximum crop coefficient (Kc) of 1.15 that presented in the intermediate stage, in this stage the consumptive use of the plant reaches its highest point the value of the crop coefficient (Kc) remains constant for 38 Days here the crop reaches its commercial maturity. In the variable days at harvest the days from sowing to harvest were 108 this is due to the climatic conditions under which the work was carried out during the period of the research work. The phenological stages of the pepper crop in the climatic conditions of the general canton Antonio Elizalde, province of Guayas had for the initial stage a duration of 25 days, for the development stage a duration of 45 days and for the intermediate or mid season season The duration was 38 days which allows us to know the time when the crop needs more or less water and fertilizers additionally that with this we know the time when the product is ready and in this way allows us to satisfy the demand of the local market . KEYWORDS: Phenological stages, pepper, crop coefficient, root depth, plant height.
Description: El trabajo de investigación se realizó con el objetivo de Determinar el ciclo de cultivo de pimiento var. Verde, en las condiciones climáticas del cantón General Antonio Elizalde (Bucay), provincia del Guayas, el trabajo de investigación se realizó en la finca del Sr. Olmedo Buñay en el cantón General Antonio Elizalde (Bucay), provincia del Guayas, ubicado en el sector de la vía Bucay – Recinto. Río Limón. Las coordenadas geográficas son: 2° 20' latitud Sur y 79° 15' longitud Oeste con una altitud de 320 metros sobre el nivel del mar. Se aplicó análisis estadísticos con medias de tendencia central (Medias, Desviación estándar), donde se obtuvieron los siguientes resultados para la variable altura de planta en la etapa intermedia del cultivo presentó una media de 30,9 cm, para la variable profundidad radical en la etapa intermedia presentó un promedio de 27.2 cm, datos que al relacionarlos se obtiene 1 a 1 de la parte aérea con la profundidad de la raíz. Para la variable coeficiente del cultivo de pimiento se tomaron los valores dados por la FAO56 en donde el coeficiente de cultivo (Kc) para la etapa inicial es 0.6 con una duración de 25 días, en la etapa de desarrollo el coeficiente del cultivo asciende, luego de 45 días alcanza su coeficiente de cultivo (Kc) máximo de 1.15 que presentó en la etapa intermedia, en esta etapa el uso consuntivo de la planta llega a su punto más alto el valor del coeficiente del cultivo (Kc) se mantiene constante durante 38 días aquí el cultivo llega a su madurez comercial. En la variable días a la cosecha los días transcurridos desde la siembra hasta la cosecha fueron 108 esto se debe a las condiciones climáticas bajo las que se trabajó durante el periodo que duró el trabajo de investigación. Las etapas fenológicas del cultivo de pimiento en las condiciones climáticas del cantón General Antonio Elizalde, provincia del Guayas tuvieron para la etapa inicial una duración de 25 días, para la etapa de desarrollo una duración de 45 días y para la etapa intermedia o mediados de temporada la duración fue 38 días lo que nos permite conocer el momento en que el cultivo necesita mayor o menor cantidad de agua y fertilizantes además que con esto conocemos el momento en que el producto está listo y de esta manera nos permite satisfacer la demanda del mercado local. PALABRAS CLAVE: Etapas fenológicas, pimiento, Coeficiente de cultivo, profundidad radicular, altura de planta.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/25090
Appears in Collections:Tesis Ingeniería Agropecuaria

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
tesis 024 Ingeniería Agropecuaria - Buñay Christian - cd 024.pdf1,08 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.