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Title: Desarrollo fenológico del cultivo del fréjol (Phaseolus vulgaris L.) Var. Cargabello en el cantón Bucay provincia del Guayas
Authors: Gutiérrez A., Alberto
Villalba Yánez, Juan David
Keywords: AGRONOMÍA
AGROPECUARIA
FRÉJOL (Phaseolus vulgaris L.) Var
ETAPAS FENOLÓGICAS
Issue Date: 2017
Abstract: The research work was carried out with the aim of contributing and generating data on the bean (Phaseolus vulgaris L.) crop cycle to plan the commercialization and volumes of water to be applied at each phenological stage, to be disseminated to farmers and For educational purposes. According to the GPS Global Positioning System, it is at a height of 352 meters above sea level, and in geographical coordinates of 2º 12 '15 "south latitude and 79 ° 07'33" west longitude. Statistical analysis was applied with means of central tendency (Means, Standard deviation), where the following results were obtained, for the plant height variable in the final stage of the culture the average was 48.9 cm, for the root depth variable in The same stage presented an average of 32 cm, relating height and radical depth is 2/3 of the aerial part with the depth of the root. In the variable days at harvest, the time elapsed from sowing to dry harvesting was 102 this is due to climatic conditions that arose in the experiment especially in relation to high relative humidity. In the variable coefficient of the bean crop, the values given by FAO56 were taken, where the coefficient of cultivation (Kc) for the initial stage is 0.4 with a duration of 23 days. At the development stage the crop coefficient increases gradually, After 30 days reaches its maximum coefficient of crop (Kc) of 1.15 that presented in the intermediate stage since at this stage the consumptive use of the plant reaches its highest point the value of Kc remains constant for 28 days, In the final stage the Kc descends until reaching 0.35 with a duration of 21 days. Phenological stages of bean cultivation in the climatic conditions of Bucay, Guayas province had these durations for the initial stage 23 days, for the stage of development 30 days, for the intermediate stage or mid season the duration was 28 days and For the final stage or maturation 21 days, which allows us to know when the crop needs more or less water and fertilizers in addition can be scheduled the moment the product is ready to be marketed KEYWORDS: Phenological stages, bean, cultivation coefficient, root depth, plant height, Bucay.
Description: El trabajo de investigación se realizó con el objetivo de Aportar y generar datos sobre el ciclo de cultivo de fréjol (Phaseolus vulgaris L.) para programar la comercialización y los volúmenes de agua a aplicar en cada etapa fenológica, para ser divulgadas a los agricultores y con fines educativos. Según el Sistema de Posicionamiento Global GPS, se encuentra a una altura de 352 msnm., y en coordenadas geográficas de 2º 12´ 15” de latitud Sur y 79 º 07´ 33” de longitud Oeste. Se aplicó análisis estadístico con medias de tendencia central (Medias, Desviación estándar), donde se obtuvieron los siguientes resultados, para la variable altura de planta en la etapa final del cultivo la media fue de 48,9 cm, para la variable profundidad radicular en la misma etapa presentó una media de 32 cm, relacionando altura y profundidad radical se tiene las 2/3 de la parte aérea con la profundidad de la raíz. En la variable días a la cosecha, el tiempo transcurridos desde la siembra hasta la cosecha en seco fueron 102 esto se debe a las condiciones climáticas que se presentaron en el experimento especialmente con relación a la humedad relativa alta. En la variable coeficiente del cultivo de fréjol se tomaron los valores dados por la FAO56 en donde el coeficiente de cultivo (Kc) para la etapa inicial es 0.4 con una duración de 23 días, en la etapa de desarrollo el coeficiente del cultivo asciende paulatinamente, luego de 30 días llega a su coeficiente de cultivo (Kc) máximo de 1.15 que presentó en la etapa intermedia ya que en esta etapa el uso consuntivo de la planta llega a su punto más alto el valor del Kc se mantiene contante durante 28 días, en la etapa final el Kc desciende hasta llegar a 0.35 con una duración de 21 días. Las etapas fenológicas del cultivo de fréjol en las condiciones climáticas del cantón Bucay, provincia del Guayas tuvieron estas duraciones para la etapa inicial 23 días, para la etapa de desarrollo 30 días, para la etapa intermedia o mediados de temporada la duración fue 28 días y para la etapa final o de maduración 21 días, lo que nos permite conocer el momento en que el cultivo necesita mayor o menor cantidad de agua y fertilizantes además se puede programar el momento en que el producto está listo para ser comercializado. PALABRAS CLAVE: Etapas fenológicas, fréjol, Coeficiente de cultivo, profundidad radicular, altura de planta, Bucay.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/25091
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