Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/25096
Title: Efecto del consumo de dietas a base de fruta de pan (Artocarpus altilis) sobre la digestibilidad de los nutrientes en ovinos
Authors: Barros Rodríguez, Marcos
Ruilova Ruilova, Ruth Araceli
Keywords: AGRONOMÍA
AGROPECUARIA
FRUTA DE PAN (Artocarpus altilis)
NUTRIENTES EN OVINOS
OVINOS
NUTRIENTES
DIETA
CARBOHIDRATOS
DIGESTIBILIDAD
AMBIENTE RUMINAL
CONSUMO VOLUNTARIO
Issue Date: 2017
Abstract: The objective of the present research was to evaluate the effect of the consumption of diets based on breadfruit (Artacarpus altilis) on the digestibility of nutrients in sheep. For which 12 male sheep with an average age of 7 to 8 months and an average weight of 23.50 kg were used, a completely randomized design (DCA) was used, with three treatments and four replicates, in addition to an analysis of variance and Test of Tukey to 5%, with the statistical package SAS 2000. The treatments were T1: 100% of alfalfa. (Witness); T2: 80% alfalfa + 20% breadfruit; T3: 60% alfalfa + 40% breadfruit. The variables evaluated were: Voluntary intake of nutrients (CVMS, CVMO, CVFDN and CVFNA), Apparent nutrient digestibility (DMS, DMO, DFDN, DFDA) Being the highest value T3 and T2 (1651.29 and 1594.21 respectively). The voluntary consumption of organic matter and neutral detergent fiber presented differences (P = 0.0002 and 0.0001) between treatments, with the highest consumption T3 (1558.82; 871.88) and T2 (1496.96; 835.37) respectively. While for the voluntary consumption of acid detergent fiber shows differences (P = 0.0001) being its greater consumption T1 and T2 (583.01 and 582.26) respectively. Regarding the apparent digestibility of dry matter and neutral detergent fiber, differences (P = 0.0001) were observed between treatments, with the highest T3 digestibility (48.23 and 43.34), respectively. The digestibility of acid detergent fiber did not show a difference between treatments (P = 0.2208), based on the above results, and the differences between the treatments (P = 0.0001) and the highest digestibility T3 and T2 (55.58 and 53.91 respectively) It can be concluded that the incorporation of breadfruit in sheep diets can improve the digestibility of nutrients, possibly due to the non-structural carbohydrate content present in T3, which can improve the ruminal environment.
Description: El objetivo del presente trabajo de investigación fue Evaluar el efecto del consumo de dietas a base de fruta de pan (Artacarpus altilis) sobre la digestibilidad de los nutrientes en ovinos. Para la cual se emplearon 12 ovinos machos con una edad promedio de 7 a 8 meses, y peso promedio de 23.50 Kg, Se empleó un diseño completamente al azar (D.C.A.), con tres tratamientos y cuatro repeticiones, además de un análisis de varianza y prueba de Tukey al 5%, con el paquete estadístico SAS 2000. Los tratamientos fueron T1: 100 % de alfalfa. (Testigo); T2: 80 % de alfalfa + 20 % de fruta de pan; T3: 60 % de alfalfa + 40% de fruta de pan. Las variables evaluadas fueron: Consumo voluntario de nutrientes (CVMS, CVMO, CVFDN y CVFNA), Digestibilidad aparente de los nutrientes (DMS, DMO, DFDN, DFDA), Para el consumo voluntario de materia seca observa diferencia (P=0.0002) entre tratamientos siendo los de mayor valor T3 y T2 (1651.29 y 1594.21 respectivamente). El consumo voluntario de materia orgánica y fibra detergente neutra presentan diferencias (P=0.0002 y 0.0001) entre tratamientos siendo los de mayor consumo T3 (1558.82; 871.88) y T2 (1496,96; 835.37) respectivamente. Mientras que para el consumo voluntario de fibra detergente ácido muestra diferencias (P=0.0001) siendo su mayor consumo T1 y T2 (583.01 y 582.26) respectivamente. Con respecto a la digestibilidad aparente de materia seca y la fibra detergente neutra presentan diferencias (P= 0.0001) entre tratamientos siendo el de mayor digestibilidad T3 (48.23 y 43.34) respectivamente. En cuanto a la materia orgánica observamos diferencias (P=0.0001) entre tratamientos obteniendo la mayor digestibilidad T3 y T2 (55.58 y 53.91 respectivamente. La digestibilidad de fibra detergente ácida no presento diferencia entre tratamientos (P=0.2208). en base a lo anterior se puede concluir que al incorporar la fruta de pan en dietas para ovinos se puede mejorar la digestibilidad de los nutrientes, posiblemente por el contenido de carbohidratos no estructurales presentes en T3, los mismos que permiten mejorar el ambiente ruminal.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/25096
Appears in Collections:Tesis Ingeniería Agropecuaria

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
tesis 026 Ingeniería Agropecuaria - Ruilova Ruth - cd 026.pdf1,06 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.