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Title: Etapas fenológicas del maíz (Zea mays L.) VAR. Tusilla bajo las condiciones climáticas del cantón Cumandá, provincia de Chimborazo
Authors: Gutiérrez A., Alberto
Guzmán Buñay, Dennys Alexander
Keywords: AGRONOMÍA
AGROPECUARIA
MAIZ (Zea mays L.) VAR. TUSILLA
MAIZ (Zea mays L.)
ETAPAS FENOLÓGICAS
CONDICIONES CLIMÁTICAS
Issue Date: 2017
Abstract: The research work was carried out with the aim of contributing and generating data on the maize (Zea mays L) cultivation cycle, var. Tusillla to program the commercialization and the volumes of water to be applied in each phenological stage, to be divulged to the producers and for educational purposes the experimentation was carried out in the Canton Cumandá, province of Chimborazo, in the sector known as "La Victoria" in The Rosero estate located on the Bucay-Riobamba road with geographical coordinates: Latitude: S 2 ° 20 'and Longitude: W 79 ° 15' at an altitude of 312 meters above sea level. Statistical analysis was applied with means of central tendency (Means, Standard deviation), the results were as follows, for the plant height variable in the final stage of the culture the average was 285.2 cm, for the root depth variable in the Same stage presented an average of 38.9 cm, relating height and radical depth we have 1/5 of the aerial part with the radical depth. In the variable days at harvest, the time from planting to dry harvest was 141 days. This is due to the climatic conditions presented in the experiment especially in relation to the high relative humidity. In the variable coefficient of the maize crop, the values given by FAO56 were taken where the coefficient of cultivation (Kc) for the initial stage is 0.7 with a duration of 21 days, at the development stage the crop coefficient increases, up to To reach its maximum crop coefficient (Kc), which is 1.20, this occurs after 44 days, in the intermediate stage the consumptive use of the plant reaches its highest point the value of Kc 1.20 remains constant for 42 days, in the Final stage the Kc descends until reaching 0.60 with a duration of 34 days. The phenological stages of maize cultivation in the climatic conditions of Cumandá, had these durations for the initial stage 21 days, for the stage of development 44 days, for the intermediate stage or mid season the duration was 42 days and For the final stage or maturing 34 days, which allows us to know when the crop needs more or less water and fertilizers in addition can be scheduled the moment the product is ready to be marketed
Description: El trabajo de investigación se realizó con el objetivo de aportar y generar datos sobre el ciclo de cultivo de maíz (Zea mays L), var. Tusillla para programar la comercialización y los volúmenes de agua a aplicar en cada etapa fenológica, para ser divulgadas a los productores y con fines educativos la experimentación se realizó en el cantón Cumandá, provincia de Chimborazo, en el sector conocido como “La Victoria” en la finca Rosero ubicada en la vía Bucay-Riobamba con coordenadas geográficas: Latitud: S 2° 20' y Longitud: W 79° 15' a una altitud de 312 msnm. Se aplicó análisis estadístico con medias de tendencia central (Medias, Desviación estándar), los resultados fueron los siguientes, para la variable altura de planta en la etapa final del cultivo la media fue de 285,2 cm, para la variable profundidad radicular en la misma etapa presentó una media de 38,9 cm, relacionando altura y profundidad radical se tiene las 1/5 de la parte aérea con la profundidad radical. En la variable días a la cosecha, el tiempo transcurridos desde la siembra hasta la cosecha en seco fue 141 días esto se debe a las condiciones climáticas presentadas en el experimento especialmente con relación a la humedad relativa alta. En la variable coeficiente del cultivo de maíz se tomaron los valores dados por la FAO56 en donde el coeficiente de cultivo (Kc) para la etapa inicial es 0.7 con una duración de 21 días, en la etapa de desarrollo el coeficiente del cultivo asciende, hasta llegar a su coeficiente de cultivo (Kc) máximo que es 1.20 esto ocurre luego de 44 días, en la etapa intermedia el uso consuntivo de la planta llega a su punto más alto el valor del Kc 1.20 se mantiene contante durante 42 días, en la etapa final el Kc desciende hasta llegar a 0.60 con una duración de 34 días. Las etapas fenológicas del cultivo de maíz en las condiciones climáticas del cantón Cumandá, tuvieron estas duraciones para la etapa inicial 21 días, para la etapa de desarrollo 44 días, para la etapa intermedia o mediados de temporada la duración fue 42 días y para la etapa final o de maduración 34 días, lo que nos permite conocer el momento en que el cultivo necesita mayor o menor cantidad de agua y fertilizantes además se puede programar el momento en que el producto está listo para ser comercializado.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/25123
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