Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/25625
Title: La determinación de costos de producción y la rentabilidad de la empresa NUTRIPRODUCTOS
Authors: DT - Barreno Córdova, Carlos Alberto
Molina Aquino, Jenny Maribel
Keywords: DETERMINACIÓN DE COSTOS DE PRODUCCIÓN
RENTABILIDAD
SISTEMA DE COSTOS POR PROCESOS
PRODUCTOS ALIMENTICIOS
Issue Date: Jun-2017
Abstract: In the actuality the microenterprises do not determine the costs of production, data that is empirically handled and with knowledge based on the experience that the owners obtained over the years; bringing with it difficulties such as ignorance of the real costs of its products and the loss of competition in the market. The present case analysis focuses on the determination of production costs and the profitability of the company Nutriproductos, whose main activity is the elaboration of food products, under a rigorous sanitary control and of quality; which has the pleasure of offering products with the brand "Chocho Salaíto". Therefore, it has been necessary to identify ways and mechanisms to determine production costs, which is why it is proposed to control direct raw material, direct labor and indirect manufacturing costs in each of the productive processes; which will allow to know the amount of resources used in the production and the cost that they generate; through documents and formats that allow to present in a summarized form, information necessary to facilitate the recording of transactions and presentation of financial statements for making appropriate and timely decisions.
Description: En la actualidad las microempresas no determinan los costos de producción, dato que es manejado de forma empírica y con conocimientos basados en la experiencia , que los propietarios obtuvieron en el transcurso de los años; trayendo consigo dificultades como desconocimiento de costos reales de sus productos y la pérdida de competencia en el mercado. El presente análisis de caso, se enfoca en la determinación de costos de producción y la rentabilidad de la empresa Nutriproductos, cuya actividad principal es la elaboración de productos alimenticios, bajo un riguroso control sanitario y de calidad; que tiene el gusto de poner a su disposición productos con la marca “Chocho Salaíto”. Por lo que ha visto la necesidad de identificar formas y mecanismos de determinación de costos de producción, por lo cual se propone un control de la materia prima directa , mano de obra directa y costos indirectos de fabricación en cada uno de los procesos productivos; lo que permitirá conocer la cantidad de recursos empleados en la producción y el costo que generan los mismos ; a través de documentos y formatos que permitan presentar de forma resumida , información necesaria para facilitar el registro de las transacciones y presentación de estados financieros para la toma de decisiones adecuadas y oportunas.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/25625
Appears in Collections:Contabilidad y Auditoria

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T4019i.pdf5,92 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.