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Title: Efecto de la adición de bacillus spp. en ensilaje de maíz (zea mays) sobre la cinética de degradación ruminal in situ y fermentación ruminal in vitro.
Authors: Barros Rodríguez, Marcos
Solís Villacrés, Ricardo David
Keywords: MEDICINA VETERINARIA
ZOOTECNIA
MAÍZ (Zea mays)
CINÉTICA DE DEGRADACIÓN RUMINAL
FERMENTACIÓN RUMINAL
DIGESTIBILIDAD
PRODUCCIÓN DE GAS
MATERIA SECA
FIBRA DETERGENTE NEUTRA
FIBRA DETERGENTE ÁCIDA
Issue Date: 2017
Abstract: The effect of the addition of Bacillus spp. in maize (Zea mays) stubble silage was evaluated on the in situ ruminal degradation kinetics and ruminal fermentation in vitro according to a completely randomized design with four dose treatments of Bacillus spp. (0, 1.5, 3, 4.5 ml/Kg DM). Determined the content of Dry Matter (DM), organic matter (OM), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (FDA) and the Effective Degradation (ED) of DM. In vitro digestibility consisted of incubating the samples with ruminal fluid for 48 h, in situ degradation of MS was performed in 6 male castrated cattle, weighing approximately 450 kg of mestizo breed, with a cannula fistula in the rumen (Bar Diamond, Parma, Idaho, USA). Maintained in zinc roof pens and cement floor, the animals were fed with a diet based on alfalfa fodder, the incubation times were 0, 3, 6, 12, 24, 36, 48, 72 and 96 h. The data obtained were adjusted to the model of Orskov & McDonald (1979) to establish the soluble (a), insoluble but potentially degradable fractions (b), degradation rates in % per hour (c), passage rates (k) 0.02, 0.05 and 0.08 (k /% h) and effective degradability (ED). Regarding the degradability of DM, the treatments T3 and T4 showed higher values in the insoluble but potentially degradable fraction (b) (45% and 44%, respectively). In relation to ruminal degradation of OM, soluble fraction (a) was higher (P = <.0001) in T1 (37%), T2 (39%) and T4 (38%) in relation to T3, the Insoluble fraction but potentially degradable (b) was higher (P = <.0001) in T3 (45%) and T4 (44%). The effective degradation with different passage rates (k) was greater (P> 0.05) in T2 and T4 than in the other treatments. The in vitro digestibility of DM and OM did not show differences (P = 0.1372 and P = 0.1169, respectively) between treatments. The ruminal pH in the 4 and 12 hours decreased in treatments T1, T2, T3 compared to T4 (7.11 and 7.36 respectively) post-incubation. Ammonia Nitrogen (NH3) presented statistical differences between treatments at hours 2, 4 and 8 post-incubation sampling, obtaining the highest (P <0.05) NH3 the experiments incubated with the silage treated with the highest dose of Bacillus spp. (T4). In the production of VFAs, propionic acid is higher in treatments T3 and T4 in hours (2, 4) and (2, 4 and 8) respectively.
Description: Se evaluó el efecto de la adición de Bacillus spp. en ensilaje de rastrojo de maíz (Zea mays) sobre la cinética de degradación ruminal in situ y fermentación ruminal in vitro de acuerdo a un diseño completamente al azar, con cuatro tratamientos dosis de Bacillus spp.(0, 1.5, 3, 4.5 ml/Kg MS). Se determinó el contenido de Materia Seca (MS), materia orgánica (MO), fibra detergente neutra (FDN), fibra detergente ácida (FDA) y se calculó la Degradación Efectiva (DE) de MS. La digestibilidad in vitro consistió en la incubación de las muestras con líquido ruminal durante 48 h, la degradación in situ de MS se realizó en 6 bovinos machos castrados, con un peso de aproximadamente 450 kg, de raza mestiza, provistos de una fistula con cánula en el rumen (Bar Diamond, Parma, Idaho, USA). Mantenidos en corrales de techo de zinc y piso de cemento, a los animales se los alimento con una dieta a base de forraje de alfalfa, los tiempos de incubación fueron de 0, 3, 6, 12, 24, 36, 48, 72 y 96 h. Los datos obtenidos se ajustaron al modelo de Orskov & McDonald (1979) para establecer las fracciones soluble (a), insoluble pero potencialmente degradable (b), las tasa de degradación en % por hora (c), tasas de pasaje (k) 0.02, 0.05 y 0.08 (k/%h) y la degradabilidad efectiva (DE). Con respecto a la degradabilidad de MS los tratamientos T3 y T4 registraron mayores valores en la fracción insoluble pero potencialmente degradable (b) (45% y 44% respectivamente). En cuanto a la degradación ruminal de la MO, la fracción soluble (a) fue mayor (P=<.0001) en T1 (37%), T2 (39%) y T4 (38%) con relación al T3, la fracción insoluble pero potencialmente degradable (b) fue mayor (P=<.0001) en T3 (45%) y T4 (44%). La degradación efectiva con las diferentes tasas de pasaje (k) fue mayor (P>0.05) en T2 y T4 con relación a los demás tratamientos. La digestibilidad in vitro de la MS y MO no mostró diferencias (P=0.1372 y P=0.1169 respectivamente) entre tratamientos. El pH ruminal en las horas 4 y 12 disminuyo en los tratamientos T1, T2, T3 en comparación a T4 (7.11 y 7.36 respectivamente) post incubación. El Nitrógeno Amoniacal (NH3) presenta diferencias estadísticas entre tratamientos en las horas 2, 4 y 8 de muestreo post incubación, obteniendo el mayor (P<0.05) NH3 los experimentos incubados con el ensilaje tratado con la mayor dosis de Bacillus spp. T4. En la producción de AGVs el ácido Propiónico es mayor en los tratamientos T3 y T4 en las horas (2, 4) y (2, 4 y 8) respectivamente.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/26308
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