Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/26401
Title: Evaluación de tres niveles de proteína de harina de sangre como dieta suplementaria en la etapa de crecimiento-engorde en cuyes (cavia porcellus) de la Granja Producuy
Authors: Rosero Peñaherrera, Marco
Barreros Chiluisa, Alexandra Elizabeth
Keywords: MEDICINA VETERINARIA
ZOOTECNIA
CUYES (Cavia porcellus)
PROTEÍNA DE HARINA DE SANGRE
ETAPA DE CRECIMIENTO-ENGORDE
GANANCIA DE PESO
CONVERSIÓN ALIMENTICIA
RENDIMIENTO A LA CANAL
SANGRE DE BOVINO
HARINA DE SANGRE DE BOVINO
DIETA SUPLEMENTARIA
DIETA
Issue Date: 2017
Abstract: The present investigation was carried out in the La Primavera farm "Producuy Farm", located in the central Rumipamba district, in the Salcedo canton, in the province of Cotopaxi, between the geographic coordinates 78º 34 '55' West longitude and 01 01 '28 " South latitude, to the altitude of 2683 msnm (GPS global positioning system). Three doses of blood meal : T1 (2% blood meal), T2 (4% blood meal) and T3 (6% blood meal) were studied. In the statistical analyzes, no data were recorded with high significance, only in performance to the channel by the T3 · treatment, the same that numerically if it registers differences in weight gain with a mean of 180.74 gr, feed conversion of 3, 58, channel performance of 92.33% and cost-benefit ratio of $ 0.08 per dollar invested. The giving of blood meal as a dietary supplement in the guinea pig's diet, if it was able to represent the production numbers numerically, therefore, if it can be added in the studied dose of 6% of blood meal, since it managed to increase much more its Production in contrast to other treatments. Feeding blood meal together with fodder in the guinea-pig diet in the growing-fattening stage caused higher weights to a forage-only or common-balance diet, although statistically not relevant. On the other hand it was not counterproductive in the intake of this type of diet since it did not cause any mortality and it can be said that it is because of the great digestibility that the blood meal possesses.
Description: La presente investigación se efectuó en la hacienda La Primavera “Granja Producuy”, ubicada en el barrio Rumipamba central, del cantón Salcedo, provincia de Cotopaxi, entre las coordenadas geográficas 78º 34' 55´ de longitud Oeste y 01 01' 28" de latitud Sur, a la altitud de 2683 m.s.n.m. (sistema de posicionamiento global GPS). Se estudiaron tres dosis de harina de sangre: T1 (2% harina de sangre), T2 (4% de harina de sangre) y T3 (6% harina de sangre). En los análisis estadísticos no se registraron datos con alta significancia, solamente en rendimiento a la canal por parte del tratamiento T3·, el mismo que numéricamente si registra diferencias en ganancia de peso con una media de 180,74 gr, conversión alimenticia de 3,58, rendimiento a la canal de 92,33% y relación beneficio-costo de $0,08 por dólar invertido. El dar harina de sangre como suplemento alimenticio en la dieta del cuy, se logró representar numéricamente a los índices de producción, por lo tanto si puede ser este añadido en la dosis estudiada del 6% de harina de sangre, pues logró incrementar mucho más su producción a diferencia de los otros tratamientos. El administrar harina de sangre conjuntamente con forraje en la dieta del cuy en la etapa crecimiento-engorde, causó que tengamos pesos mayores a una dieta sólo con forraje o con los balanceados comunes, pese a que estadísticamente no es relevante. Por otra parte no fue contraproducente en la ingesta de este tipo de dieta ya que no causó mortalidad alguna y se puede decir que es por la gran digestibilidad que posee la harina de sangre.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/26401
Appears in Collections:Tesis Medicina Veterinaria

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tesis 102 Medicina Veterinaria y Zootecnia -CD 523.pdf663,08 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.