Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/26752
Title: Evaluación Del Biofertilizante Foliar A Base De Frutas (Ferti Fruit) En La Asimilación De Nutrientes En La Lechuga (Lactuca Sativa L.).
Authors: Pérez, Marco
Ojeda Vargas, Luis Alberto
Keywords: AGRONOMÍA
BIOFERTILIZANTE
SUSTRATO INERTE
ANÁLISIS FOLIAR
NUTRIENTES
LECHUGA (Lactuca Sativa L.)
Issue Date: 2017
Abstract: The research work titled "Evaluation of the fruit biofertilizer (Ferti fruit) in the assimilation of nutrients in lettuce (Lactuca Sativa L.)" was carried out in the Olmedo sector, belonging to the Pelileo canton, Tungurahua province; with an altitude of 2580 msnm. The geographic coordinates are: 01° 19' 13.9'' South latitude and 78° 32' 07.4'' West longitude. The research was carried out in order to evaluate the amount of nutrients that the crop can to receive from the biofertilizer, being this the only nutritive contribution that the plant had throughout its cycle, since it was on a substrate chemically inert. The treatments were three according to the applied doses; V1D1 3 ml / l, V1D2 5 ml / l, V1D3 7 ml / l. For the establishment of the test its used a random block design with four replicates. No statistical analysis was used because sub-samples were taken from each replicate to form a composite sample from each treatment. The results were interpreted in a comparative way. Three applications were made with the biofertilizer based on fruits, the same ones that were done at 20, 40 and 60 days after the transplant. To determine the concentrations of nutrients by the plant, foliar analyzes were performed before and after each application. For that purpose, samples were taken from lettuce leaves, which were sent to the Soil and Thermochemical Laboratory of the Faculty of Agricultural Sciences of the Technical University of Ambato. When performing the interpretation of the results, it was determined that the V1D3 treatment (7 ml / l) contributed a higher concentration of nutrients to the plant, with minimal differences in the assimilation of the other nutrients in the three treatments; this is evidenced by greater growth and uniformity in lettuce plants compared to other treatments.
Description: El trabajo de investigación titulado “Evaluación del biofertilizante foliar a base de frutas (Ferti fruit) en la asimilación de nutrientes en la lechuga (Lactuca Sativa L.).” se realizó en el sector Olmedo, perteneciente al cantón Pelileo, provincia de Tungurahua; con una altitud de 2580 msnm. Las coordenadas geográficas son: 01º 19´ 13.9´´ de latitud Sur y 78º 32´ 07.4´´ de longitud Oeste. La investigación se llevó a cabo con el fin de evaluar la cantidad de nutrientes que el cultivo puede recibir del biofertilizante, siendo éste el único aporte nutritivo que la planta tuvo a lo largo de su ciclo, ya que se encontraba sobre un sustrato químicamente inerte. Los tratamientos fueron tres de acuerdo a las dosis aplicadas; V1D1 3 ml/l, V1D2 5 ml/l, V1D3 7 ml/l. Para el establecimiento del ensayo su utilizó un diseño de bloques al azar con cuatro repeticiones. No se utilizó ningún análisis estadístico, debido a que se tomó submuestras de cada repetición para formar una muestra compuesta de cada tratamiento. Los resultados fueron interpretados de manera comparativa. Se realizó tres aplicaciones con el biofertilizante a base de frutas, las mismas que se hicieron a los 20, 40 y 60 días luego del trasplante. Para determinar las concentraciones de nutrientes en la planta se realizaron análisis foliares antes y después de cada aplicación, para tal efecto se procedió a tomar muestras de las hojas de la lechuga, que fueron enviadas al Laboratorio de Suelos y Termoquímica de la Facultad de Ciencias Agropecuarias de la Universidad Técnica de Ambato. Al realizar la interpretación de los resultados se determinó que el tratamiento V1D3 (7 ml/l) aportó una mayor concentración de nutrientes a la planta, existiendo diferencias mínimas en la asimilación de los demás nutrientes en los tres tratamientos; esto queda evidenciado al observarse un mayor crecimiento y uniformidad en las plantas de lechuga en comparación con los otros tratamientos.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/26752
Appears in Collections:Tesis Ingeniería Agronómica

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tesis-183 Ingeniería Agronómica -CD 538.pdf3,17 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.