Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/27134
Title: Estudio de factibilidad de una planta artesanal procesadora de dulce derivado de guayaba (Psidium guajava L.) en la provincia de Tungurahua
Authors: Sánchez Vélez, Silvia Janneth
Sánchez Aguiar, Cristina Elizabeth
Keywords: ESTUDIO DE FACTIBILIDAD
PLANTAS ARTESANALES
DULCES TRADICIONALES
CONFISA
Issue Date: Jan-2018
Publisher: Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencia e Ingeniería en Alimentos. Carrera de Ingeniería en Alimentos.
Abstract: The purpose of the study was to determine the feasibility of the project for the installation of an artisan processing plant for guava candy, which encouragement the consumption of traditional confectionery, with the use excess national production. For this, a market research, technical and financial study was carried out as part of the preliminary project that will help to make the investment decision. The demand for guava candy was established in the most representative cantons of Zones 3 (Ambato, Baños, Riobamba, Latacunga, Puyo) and Zone 9 (Quito), as well as determining the characteristics of the target group, towards which the product. The daily production of the plant will be 450 units of 270g, which will allow to satisfy 5% of the unmet demand, with a probability of acquisition of 92.7% in relation to the proposed presentation. The financial indicators evaluated the creation of CONFISA as feasible, obtaining a net present value of $ 240,817.00, with an investment recovery period of 1.5 years, cost R / B ratio of 2.10, return on investments ROI of 101%, RF financial return of 153% and return on RV sales of 60% over a period of 5 years.
Description: El estudio tuvo como finalidad determinar la factibilidad del proyecto de instalación de una planta artesanal procesadora de dulces de guayaba, que fomente el consumo de confites tradicionales, con el aprovechamiento de la producción nacional excedente. Para ello se llevó a cabo un estudio de mercado, técnico y financiero como parte del anteproyecto que ayudará a tomar la decisión de inversión. Se estableció la demanda de dulce de guayaba en los cantones más representativos de las Zonas 3 (Ambato, Baños, Riobamba, Latacunga, Puyo) y Zona 9 (Quito), además se determinó las características del target group, hacia el cual se dirigirá el producto. La producción diaria de la planta será de 450 unidades de 270g aprox., que permitirá satisfacer el 5% de la demanda insatisfecha, teniendo una probabilidad de adquisición del 92,7% en relación a la presentación propuesta. Los indicadores financieros evaluaron la creación de CONFISA como factible, obteniéndose un valor actual neto de $240.817,00, con un periodo de recuperación de la inversión de 1,5 años, relación costo beneficio R/B de 2,10, rentabilidad sobre las inversiones ROI de 101%, rentabilidad financiera RF de 153% y rentabilidad sobre las ventas RV de 60% en un periodo de 5 años.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/27134
Appears in Collections:Carrera Ingeniería en Alimentos

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
AL 655.pdf3,27 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.