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Title: Influencia de extractos vegetales y aceite de sacha inchi sobre la fermentación ruminal in vitro.
Authors: Barros Rodríguez, Marcos A.
Agualongo Chango, Angel Daniel
Keywords: MEDICINA VETERINARIA
ZOOTECNIA
EXTRACTOS VEGETALES
ACEITE DE SACHA INCHI
FERMENTACIÓN RUMINAL IN VITRO
FERMENTACIÓN RUMINAL
Albizia lophanta
Plukenetia volubilis
DIGESTIBILIDAD
METANO
Issue Date: 2018
Abstract: The objective of the present investigation was to evaluate the effect of the addition of vegetable extracts and oil of Sacha inchi (Plukenetia volubilis) on in vitro ruminal fermentation, to reduce the emission of greenhouse gases, according to a completely randomized design, with twenty-two treatments: Albizia lophanta (AL), Acacia hayesii (AH), Acacia melanoxylon (AM), Baba de Teobroma cacao (BC), Sacha inchi oil ( ASI), a mixture of plant extracts (MSA) and a mixture of vegetable extracts with Sacha inchi oil (MCA) at doses of 0, 1, 3, 5 μl / 0.5g MS. The production of total gas, methane, CO2, in vitro digestibility, pH and Volatile Fatty Acids (VFAs) was determined. The in vitro fermentation was carried out in the laboratory with 132 bottles of 100 ml (6 bottles per treatment including the control treatment). Gas production was performed by the technique described by Theodorou et al. (1994), which consists in placing 0.500 mg of MS of sample in glass bottles with a capacity of 100 ml. In the bottles, 60 ml of inoculum (70:30, artificial saliva: ruminal content) was incubated at 39.5 ºC in an oven. The measurement of gas pressure and volume was measured manually at the following times 3, 6, 9, 12, 18, 24, 36, 48, 60, 72, 96 hours. For in vitro digestibility, the same procedure was used, but it was only incubated until 48 hours, the pH and the AGVs were incubated until 24 hours. With respect to total gas production and production of methane gas, the diets with AL 1% and ASI 1% showed the lowest results (P <.0001) in the total production of gas 506.28 and 538.87 ml / 0.5g MS (Vfi) respectively, in the production of methane gas 54,908 and 51,312 ml / 0.5 g MS respectively, while in the production of CO2 the lowest value was obtained only for AL 1% (160.45 ml / 0.5g MS). The in vitro digestibility of DM and MO showed differences (P = 0001) between treatments, with greater digestibility observed in ASI 1% (514. 27 g / Kg MS and 505.83 g / Kg MO). The pH shows difference (P = 0001) among the treatments presenting the most optimal value ASI 1% (6.95 - 6.99). In conclusion, the addition of oil of Sacha inchi (Plukenetia volubilis) 1% and extract of Albizia lophanta 1%, improves the digestibility, stabilizes the pH and reduces the emission of greenhouse gases.
Description: El objetivo de la presente investigación fue evaluar el efecto de la adición de extractos vegetales y aceite de Sacha inchi (Plukenetia volubilis) sobre la fermentación ruminal in vitro, para disminuir la emisión de gases de efecto invernadero. El experimento se realizó mediante un diseño completamente al azar, con veinte y dos tratamientos: Albizia lophanta (AL), Acacia hayesii (AH), Acacia melanoxylon (AM), baba de Teobroma cacao (BC), aceite de Sacha inchi (ASI), mezcla de extractos vegetales (MSA) y mezcla de extractos vegetales con aceite de Sacha inchi (MCA) a dosis de 0, 1, 3, 5 μl/0,5g MS. Se determinó la producción de gas total, metano, CO2, digestibilidad in vitro, pH y Ácidos Grasos Volátiles (AGVs). La fermentación in vitro se realizó en el laboratorio con 132 botellas de 100 ml (6 botellas por tratamiento incluido el tratamiento control). La producción de gas se realizó mediante la técnica descrita por Theodorou et al. (1994), la cual consiste en colocar 0.500 mg de MS de muestra en botellas de vidrio con capacidad de 100 ml. En las botellas se incubo 60 ml del inóculo (70:30; saliva artificial: contenido ruminal) a 39.5 ºC en una estufa. La medición de la presión de gas y el volumen se midió manualmente a los siguientes tiempos 3, 6, 9, 12, 18, 24, 36, 48, 60, 72, 96 horas. Para la digestibilidad in vitro se utilizó el mismo procedimiento antes mencionado, pero solo se incubó hasta las 48 horas, el pH y los AGVs fueron incubados hasta las 24 horas. Con respecto a la producción total de gas y producción de gas metano las dietas con AL 1% y ASI 1% presentaron los menores resultados (P<.0001) en la producción total de gas 506.28 y 538.87 ml/0.5g MS (Vfi) respectivamente, en la producción de gas metano 54.908 y 51.312 ml/0.5 g MS respectivamente, mientras que en la producción de CO2 se obtuvo el menor valor únicamente para AL 1% (160.45 ml/0.5g MS). La digestibilidad in vitro de la MS y MO mostró diferencias (P<.0001) entre tratamientos, observándose una mayor digestibilidad en ASI 1% (514. 27 g/Kg MS y 505.83 g/Kg MO). El pH muestra diferencia (P<.0001) entre los tratamientos presentando el valor más óptimo ASI 1% (6.95 – 6.99). En conclusión, la adición de aceite de Sacha inchi (Plukenetia volubilis) 1% y extracto de Albizia lophanta 1%, mejora la digestibilidad, estabiliza el pH y reduce la emisión de gases de efecto invernadero.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/28464
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