Repository logo
Communities & Collections
All of DSpace
  • English
  • العربية
  • বাংলা
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Ελληνικά
  • Español
  • Suomi
  • Français
  • Gàidhlig
  • हिंदी
  • Magyar
  • Italiano
  • Қазақ
  • Latviešu
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Српски
  • Svenska
  • Türkçe
  • Yкраї́нська
  • Tiếng Việt
Log In
Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Rodríguez Santos, María Antonia"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 2 of 2
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    La colación escolar en el rendimiento académico de los niños y niñas de 4 a 5 años de la Unidad Educativa Ambato de los Àngeles del cantón Ambato, provincia de Tungurahua
    (Universidad Tècnica de Ambato. Facultad de Ciencias Humanas y de la Educaciòn. Carrera de Educaciòn Parvularia, 2016-01-01) Rodríguez Santos, María Antonia; Rodríguez Guaraca, Norma Marlene
    La presente investigación acerca de la colación escolar en el rendimiento académico de los niños y niñas de 4 a 5 años de la Unidad Educativa Ambato de los Ángeles se la realiza a fin de identificar las falencias alimenticias que los educandos afrontan mientras realizan su jornada académica diaria, misma que genera repercusiones significativas en su desempeño cotidiano, reflejadas en el rendimiento académico de los niños. Por tal razón se propone la creación de una guía nutricional de colaciones escolares para potencializar el rendimiento académico que servirá como referencia para docentes, padres de familia y autoridades en la supervisión, asesoría, selección y envió de los productos para la lonchera diaria de los estudiantes. La guía es un referente de menús diseñados con productos de fácil acceso para los padres de familia al escoger alimentos producidos en nuestro país y fundamentado en las cuatro leyes de la buena alimentación (completa, equilibrada, suficiente y adecuada) para niños de 4 a 5 años, proponiendo actividades que los docentes pueden realizar en el aula de clase con los niños a fin de formar una conciencia de hábitos saludables en los más pequeños, a más de esto la guía ofrece recetas divertidas y saludables que los padres puede preparar con ayuda de sus hijos.
  • No Thumbnail Available
    Item
    Creación de una línea de productos promocionales a base de residuos de cuero en la empresa “Rodsan”.
    (Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencias Administrativas. Carrera Organización de Empresas, 2018-10) Rodríguez Santos, María Antonia; Quisimalín Santamaría, Hernán Mauricio
    The company RODSAN CUEROS is located in the province of Tungurahua, Canton Ambato since 2004 is dedicated to the production and marketing of wallets and leather shoes for institutional provision and sales in stores throughout the country. In the production process the scrap leather waste is 10% of the total purchased, due to the leather tanning process based on chromium salts, this waste takes more than 100 years decompose, the skin suffer a chemical process So strong based on chromium salts, it allows to obtain better product quality but also more polluting residues due to the toxic effect of Cr. In order to know the degree of acceptance of the enterprise, the quantitative method was used, as a resource on-line surveys applied to managers and owners of educational and financial companies in the center of the country, which is the target market to which this line of promotional products based on of leather waste; the results were very favorable and allowed the project to be viable more than knowing the reasons for purchase and preferences of customers. If we can reduce the percentage of waste, developing promotional items opens a market gap in the institutional sector and the pollution stain generated by processed leather waste will decrease in compliance with the ISO 14001 standard that pursues the commitment to continuous improvement of the Environmental Management Systems, the establishment of improvement objectives helps the organization to more efficient use of raw materials and optimizing resources.

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback
Repository logo COAR Notify