Enfermería

Permanent URI for this collectionhttp://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/819

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Item
    ESTADO NUTRICIONAL Y PARASITOSIS INTESTINAL EN NIÑOS DE UNA POBLACIÓN RURAL ECUATORIANA
    (Universidad Técnica de Ambato/ Facultad de Ciencias de Salud /Carrera de Enfermería, 2024-10-02) Tite Tite, Erika Dayana; Arráiz de Fernández, Carolina
    Introduction: Intestinal parasitosis currently constitutes one of the main public health problems, which causes serious consequences in the nutritional status of children due to alteration in the absorption of nutrients and decreased appetite. Objective: To analyze the nutritional status and intestinal parasitosis in children of a rural Ecuadorian population. Methods: A quantitative, non-experimental, cross-sectional, prospective and descriptive study with a non-experimental design, which allowed the collection of specific data on anthropometric measures on anthropometric measurements to define nutritional status and at the same time contributed to the application of the National Survey of intestinal parasitosis in school children to 53 individuals between 7-12 years of age. Results: All the individuals presented intestinal parasites affecting mainly males, aged 11 years and of mixed-race ethnicity. The microorganisms were mainly: Entamoeba histolyca, Entamoeba coli, Blastocystis hominis and Endolimax nana. Body Mass Index (BMI) showed that 71.70% of children have normal weight and only 7.50% malnutrition. Conclusions: Individuals live in healthy places, with cement or tile floors, sewage service by sewer and always consume drinking water. In addition, it was identified that individuals have adequate hand washing before eating and after defecation, but play on the ground or dirt. Among the clinical manifestations, the most frequent symptomatology is fever and abdominal pain.
  • Item
    Análisis del estado nutricional de mujeres embarazadas en tiempos de covid-19 adscritas al centro de salud tipo a Toacaso – Ecuador
    (Universdidad Técnica de Ambato/Facultad de Ciencias de la Salud/Carrera de Enfermería, 2021-09-01) Iza Gutiérrez, Jessica Valeria; Cusme Torres, Nadihezka Amanda Lic. Mg.
    El estado nutricional adecuado en la gestante conserva el estado fisiológico saludable y una respuesta inmune adecuada ante la posible infección por (COVID-19). El objetivo del proceso investigativo fue analizar el estado nutricional de mujeres embarazadas en tiempos de COVID-19, determinando (IMC) preconcepcional, ganancia de peso, prevalencia de comorbilidades y riesgo obstétrico en el control prenatal. En una unidad de salud de primer nivel de atención de la provincia de Cotopaxi, Ecuador, durante el primer semestre del 2021. El estudio tuvo un enfoque cuantitativo, de campo no experimental, descriptivo y de corte transversal. La población la conformaron 45gestantes. Se recopilaron datos mediante una ficha de evaluación nutricional validada por Essalud. Los datos de mayor relevancia reflejan que el 71.11%, cuenta con un nivel de escolaridad de Primaria, en la variable comorbilidades se conoce que el 2.22% padece de Hipertensión arterial, el 22.22% fue diagnosticada con sobrepeso, el 8.89% con obesidad. El 26.67% corresponde a las gestantes adolecentes de extremo de edad fértil menores de 19 años y el 8.89% embarazadas mayores a 35 años. Un 20.00% de mujeres que iniciaron con un IMC preconcepcional sobrepeso, el 8.89% inicia con un IMC preconcepcional obesidad. En correlación con estos datos el 26.67% de gestantes obtuvieron una ganancia insuficiente de peso, el 62.22% obtuvo una ganancia de peso adecuada, mientras que el 11.11% ganó peso excesivamente. Es de gran relevancia mencionar que el 86.67% de gestantes se encuentran categorizadas como riesgo alto y el 6.67% categorizadas con un riesgo muy alto
  • Item
    “Hábitos alimenticios y su relación con el índice de masa corporal en adultos de 35 a 59 años de edad del cantón Salcedo, provincia de cotopaxi en el periodo Septiembre 2019 – Febrero 2020”
    (Universidad Técnica de Ambato/Facultad de Ciencias de la Salud/Carrera de Enfermeria, 2020-03-01) Acosta Zagal, Marcos Israel; Meza Rodríguez, María Viviana. Lic. Mg.
    Nutrition is the process by which living beings incorporate, modify and eliminate preceding substances from the outside, eating habits are individual and collective behaviors that are adopted over the years, poor diet and lack of exercise leads to weight gain which can lead to people being obese and eventually can lead to diseases such as diabetes, hypertension, heart disease, strokes, osteoporosis and certain types of cancer. Obesity is defined as the gain of body adipose tissue, this is due to poor healthy habits, such as poor diet and lack of physical activity in people. The present study is a descriptive-observational investigation in which 118 individuals belonging to the Canton Salcedo participated, Cotopaxi province and had a 35 to 59 year old age range, this study was conducted in order to see how the eating habits affected the BMI of people, where it was observed that the majority of people carry bad eating habits, being women the group that stand up. Similarly, with BMI, more than half of the survey population suffers from overweight or obesity, with women having the highest prevalence of being obese and men being overweight.