Gestión de la Producción Agroindustrial

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    Modelo de gestión de calidad para la producción de Mora de Castilla de la Asociación de Productores Agropecuarios Santa Lucía La Libertad
    (Universidad Técnica de Ambaro. Facultad de Ciencia e Ingeniería en Alimentos. Maestría en Gestión de la Producción Agroindustrial, 2017-11) Enríquez Pico, Juan Marcelo; Salazar Garcés, Diego Manolo
    The research work is related to the application of the Quality Management Model for the production of Mora de Castilla, for which reason, the design of the quality management system is taken as reference to the International Standard ISO 22000: 2005, where the representatives and producers of the Agricultural Association Santa Lucia La Libertad will maintain order within the production plant and the cultivation areas, besides, it is important the use of this methodology that allows the commercialization of the product to international segments. The diagnosis or survey of the baseline was taken as reference to the International Standard ISO 9001: 2008, which allows the evaluation of quality management systems through the use of Check List for the production plant and partners of the association, the result framework 17.35% (production plant) and 21.47% (partners) of compliance, which means that it is necessary to apply rapid action measures, this is the training related to the topic of Good Manufacturing Practices, which allowed structuring the document or general manual that allows the fulfillment of the 50% test like production, soil management, material, risks, hygiene of the plots and fertilizers.
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    Diseño de un Plan para mejorar la calidad del agua embotellada de la Empresa Municipal de Agua potable y Alcantarillado de Guaranda
    (Universidad Técnica de Ambaro. Facultad de Ciencia e Ingeniería en Alimentos. Maestría en Gestión de la Producción Agroindustrial, 2017-11) Solórzano Saltos, Edwin Álvaro; Córdova Suárez, Manolo Alexander
    The research was developed in the Municipal Water and Sewerage Company of Guaranda (EMAPAG), aimed at designing a plan to improve the quality of bottled water considering the requirements established in ISO 10005: 2005. The initial diagnosis identified a 22 % compliance with the requirements of the quality plan. Through a Pareto diagram an order of priorities was assigned to the identified problems within which the planning, production and processes related to the client stand out. A survey was applied to clients and workers of the company to know the perception they have about internal aspects linked to production, establishing that the company does not have protocols implemented for the development of the activities involved in the water bottling process, as well as communication and feedback with the client. The quality plan designed for the company specifies what procedures and resources should be applied, who should apply them and when they should be applied. At the end of the research phase, the requirements verification sheet of ISO 10005: 2005 was applied again, reaching 84% compliance, which demonstrates the applicability and efficiency of the plan.
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    Sistema de gestión de la calidad según normas ISO 9001:2008 en el área de producción de la Asociación Fuerza Innovadora para incrementar su productividad
    (Universidad Técnica de Ambaro. Facultad de Ciencia e Ingeniería en Alimentos. Maestría en Gestión de la Producción Agroindustrial, 2017-09) Hidalgo Guerrero, Irene Elizabeth; Espín Guerrero, Víctor Rodrigo
    Esta investigación determinó la relación entre las variables Sistema de Gestión de Calidad y productividad en la Asociación Fuerza Innovadora. El diagnóstico según la norma ISO 9001:2008, arrojó un nivel de cumplimiento general de 5%. Realidad que ha afectado el desarrollo de los procesos de elaboración de queso fresco y mozzarella, detectándose como principales problemas en el proceso, la contaminación por parte del personal e incumplimiento de los parámetros de calidad en leche cruda. La implementación de procedimientos según los requerimientos de la norma ISO 9001:2008 y controles en el área de producción se evidenció en los resultados logrados. El análisis de E. coli mostró una mejora significativa cumpliendo con lo exigido en la norma NTE INEN 1528:2012, en comparación con el método tradicional. Los indicadores de gestión de la productividad presentaron avances: la calidad de la producción se mantuvo óptima con un 99,8% de cumplimiento, disminuyó el margen de desperdicios de producto terminado con 31% en queso fresco y 70% en queso mozzarella. Se definió una eficiencia técnica de 62% y un nivel de mantenimiento nulo, pues no se contó con el apoyo de la directiva de la asociación en estos aspectos.
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    Sistema de gestión de calidad para el mejoramiento de los procesos de producción de babaco en la Asociación de Productores Autónomos Río Chico El Rosal de la parroquia El Triunfo cantón Patate
    (Universidad Técnica de Ambaro. Facultad de Ciencia e Ingeniería en Alimentos. Maestría en Gestión de la Producción Agroindustrial, 2017-09) Chipantiza Masabanda, Juan Gabriel; Santamaría Freire, Edwin Javier
    El presente trabajo de investigación tiene como objetivo, el desarrollo de la metodología para la implementación de la norma ISO 9001: 2015 en la Asociación de productores autónomos Río Chico el Rosal para mejorar los procesos de producción del babaco, tomando en cuenta que la aplicación de los requerimientos basados en la norma propuesta, ayudará a disminuir los problemas en los procedimientos de producción del babaco, por medio de esto se pretende dar información adecuada a todo el personal que trabaja en la Asociación sobre la forma apropiada de llevar a cabo cada fase de producción y el control de calidad que se debe realizar en cada uno de los procesos, con esto se reducirá los gastos por desperdicios, reprocesos y por ende se aumentará la satisfacción del cliente. En el presente trabajo se concluye que por medio de la implementación del sistema de gestión de la calidad basado en la norma ISO 9001: 2015, la asociación logrará disminuir un 2, 78% de los productos no conformes, lo que representa en unidades monetarias una cifra de $7.700,00. Además, se logró disminuir el tiempo de producción, eliminando las actividades innecesarias en los diagramas de proceso y finalmente se alcanzó concientizar a los trabajadores sobre la calidad en cada actividad por mínima que sea.
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    Sistema de gestión de calidad en base a NTE-ISO/IEC 17025:2006 aplicado al laboratorio de análisis de alimentos de la Prefectura de Bolívar en la calidad en el servicio
    (Universidad Técnica de Ambaro. Facultad de Ciencia e Ingeniería en Alimentos. Maestría en Gestión de la Producción Agroindustrial, 2017-05) Aroca Pinos, Erika Steffania; Sánchez Vélez, Silvia Janneth
    In order to develop the indispensable procedures for the implementation of a quality management system in the Bolivar Prefectural Food Analysis Laboratory, we worked with two tools that allowed us to know its initial situation, the first related to a diagnosis of Compliance with general requirements for the competence of testing and calibration laboratories based on the NTE-INEN ISO / IEC 17025: 2006 standard, which consists of two sections; Management requirements and technical requirements, the first being the object of study in which it achieved a 12% compliance. The second tool that allowed us to measure the quality of customer service through the comparison between what was expected and what was received was the Servqual survey, in which satisfaction results were obtained around 80%, evaluating 5 elements; Tangible, reliability, responsiveness, security and empathy. On the basis of the results obtained, a quality plan was executed, which allowed to organize the internal operations and generate the necessary documentation to demonstrate the implementation of the quality management system. Once the Quality Management System has been implemented, it is established the need to work on the technical processes in order to start with the procedures for the accreditation of the laboratory, which is why it is proposed to validate the microbiological methods used to Order to guarantee the results issued.
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    El Sistema de gestión de calidad según Norma ISO 9001:2008 para la empresa PROAGRIP Cía. Ltda.
    (Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencia e Ingeniería en Alimentos. Maestría en Gestión de la Producción Agroindustrial, 2017-01) Córdova Guambo, Inés Virginia; Córdova Suárez, Manolo Alexander
    The present investigation determined the relation between the variables Quality Management Sistem and the client´s satisfaction of Proagrip Cía. Ltda Company, for which a diagnosis of the Company has been made regarding to the Quality Management Sistem by means of a verification list developed according to ISO 9001:2008 Policy requirements, achieving a general fullfilment level of the 12%. From the interview applied to external clients, the results was an 84% of satisfaction in a general way with the products; however, they have a perception of insatisfaction with the complaint management, the quantity and delivery time of the product, comunication quality settings and the staff´s attention. The Company´s value chain procedures were formalized and the Quality Manual was developed, so through a sufficiency audit it reached the 83% of fullfilment with ISO 9001:2008 Policy; which allowed to implement the relevant documentation in accordance to the criteria that influence on the client´s satisfaction, reaching the 88% of external clients satisfied, for which there was a a 4% depletion of unsatisfied client´s.
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    Diseño de un Sistema de gestión de inocuidad alimentaria bajo la Norma ISO 22000:2005 para la planta procesadora de quinua de la Corporación de Productores y Comercializadores Orgánicos Bio Taita Chimborazo, COPROBICH
    (Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencia e Ingeniería en Alimentos. Maestría en Gestión de la Producción Agroindustrial, 2017-01) Andrade Albán, María José; Sánchez Vélez, Silvia Janneth
    The present document aims to establish a Security standard, for which a management safety system has been designed based in the ISO 22000:2005 International Standard by means of the integration of different handbooks, procedures and enforcements that shape the activities that are execute in the quinoa processing floor of Bio Taita Chimborazo organic Marketers and Producers Corporation, “COPROBICH”, the implementation of this system will constitute a key that opens the possibility of getting into international markets in an effective and efficient way. The development of this work started with a diagnostic evaluation of the company´s actual situation, for which a Test based on the ISO 22000:2005 International Standard was applied; the result threw a fulfillment percentage equal to 12. Afterward a documental system was structured according to the prerequirement programs that the ISO 22000:2005 International Standard stablishes. HACCP plan was outlined starting with the conformation of a safety group and the hazard analysis and critical control points of one and each of the stages that the procedure includes and organic quinoa commercialization, wherewith the test applied increased on a 52% of the fulfillment.