Ciencias de la Salud
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Item ACTIVIDAD ANTIFÚNGICA DE ACEITES ESENCIALES EN CANDIDA ALBICANS ATCC 10231(2025-02-25) Trujillo Ruiz, John Michael; Proaño Pérez, María ElizabethCandida albicans is a yeast located in the mouth, vagina, intestine, throat, and skin, which can proliferate and generate infections when people have a weakened immune system (1). This yeast generates biofilms, giving it a virulence mechanism and resistance to drugs such as amphotericin B or fluconazole (2)(3)(4). To address this problem, the use of essential oils with antimicrobial properties has been chosen, enhancing this effect through microencapsulation to protect the functional and biological characteristics (5)(6). This research study rigorously examined the remarkable antifungal properties of essential oils derived from Rosmarinus officinalis (rosemary), Ocimum basilicum (basil), and Cymbopogon citratus (lemongrass) against Candida albicans ATCC 10231. The Kirby-Bauer technique was modified according to the CLSI M02 standard. (7). Antifungal activity of essential oils was observed at concentrations up to 25 mg/mL for Ocimum basilicum and Cymbopogon citratus. In comparison, Rosmarinus officinalis showed activity at concentrations up to 50 mg/mL. The antibiofilm activity of Cymbopogon citratus essential oil was assessed using crystal violet dye staining, demonstrating significant inhibition from a concentration of 50 mg/mL to 12.5 mg/mL. The statistical analysis was conducted using an ANOVA test and Tukey's and Bonferroni's multiple comparison analyses. The findings indicated that the essential oils inhibit the growth and development of biofilm in Candida albicans ATCC 10231.Item EVALUACIÓN DE LA ACTIVIDAD ANTIBIOFILM DE ACEITES ESENCIALES FRENTE A CEPAS ATCC BACTERIANAS(2025-02-24) Maldonado Freire, Sofía Antonella; Vicalcundo Córdova, Mario Fernando; Universidad Técnica de Ambato/ Facultad de Ciencias de Salud /Carrera de Laboratorio ClínicoThe increase in multidrug-resistant (MDR) microorganisms and the formation of biofilms as a pathogenicity mechanism represent serious challenges to public health, increasing morbidity and mortality in healthcare-associated infections (HAIs). To address this issue, the present study evaluated the antibiofilm activity of essential oils from Rosmarinus officinalis, Cymbopogon citratus, and Anethum graveolens against Staphylococcus aureus ATCC 25923, Escherichia coli ATCC 25922, and Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853. The results showed that the essential oils significantly inhibited biofilm formation, achieving efficacy rates of up to 99.74% in S. aureus, 92.34% in E. coli, and limited activity against P. aeruginosa, which exhibited greater resistance due to its complex cellular structure. Notably, C. citratus proved to be the most effective against all strains analyzed, followed by A. graveolens and R. officinalis. These findings highlight the potential of ethanolic extracts as antibiofilm agents by interfering with initial bacterial adhesion and quorum sensing communication systems. Therefore, this research reinforces the therapeutic value of essential oils as a promising alternative to combat antimicrobial resistance, providing a scientific basis for future vivo applications.Item Estrategias terapéuticas de aceites esenciales microencapsulados en escherichia coli atcc 25922, pseudomonas aeruginosa atcc 10145, staphylococcus aureus atcc 25923 y candida albicans atcc 10231.(Universidad Técnica de Ambato/Facultad de Ciencias de la Salud/Centro de posgrados, 2024-09-01) Núñez Hernández, Erika Tatiana Licenciada; Proaño Pérez, María Elizabeth PhD. LicenciadaSegún la Organización Mundial de la Salud (OMS), a partir del 2018 existió el incremento de infecciones resistentes a los antibióticos en un 82 %(1). Esto se asocia al consumo excesivo de antimicrobianos, principal responsable de la existencia de cepas resistentes y multirresistente(2). Por esta razón se proponen estrategias terapéuticas utilizando aceites esenciales microencapsulados (AEM). Evaluar el efecto antimicrobiano de los AEM de Anethum graveolens (eneldo), Rosmarinus officinalis(romero), Mentha spicata (menta), Ocimum basilicum (albahaca) y Cymbopogon citratus (hierba luisa) en Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 10145, Staphylococcus aureus ATCC 25923 y Candida albicans ATCC 10231. La microencapsulación de los aceites esenciales (AE) se realizó con la técnica de secado por pulverización de partículas utilizando el equipo Mini Spray Dryer Büchi B-290, se empleó polímeros encapsulantes en una relación 80:20 (%v/v). En la evaluación de propiedades antimicrobianas de los AEM se trabajó con el método Kirby-Baüer modificado. Además, se determinaron la concentración mínima inhibitoria (CIM) y la concentración mínima bactericida (CBM) de los AEM por la técnica de viabilidad con resazurina al 0.1%. En el proceso de la microencapsulación de los AE, se demostró su eficacia en los intervalos de longitud de onda de 1604 a 1112 cm-1 obtenidos del infrarrojo ATR-FTIR, Nicolet IR100. En cuanto al efecto antimicrobiano producido por los AEM se obtuvo que Escherichia coli ATCC 25922 fue inhibida con el AEM de Ocimum basilicum, generando halos de inhibición de 17.5 mm, una (CIM) de 0.0075g y una (CBM) de 0.03 g. Por otra parte, en Staphylococcus aureus ATCC 25923 los AEM de Rosmarinus officinalis y Cymbopogon citratus presentaron halos de inhibición de 14 mm, 16 mm, una CIM de 0.0075g y una CBM de 0.03g respectivamente. Con respecto a Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 se observó inhibición con el AEM Cymbopogon citratus produciendo halos de inhibición 19 mm, una CMI de 0.015g y la CMB de 0.03g. En el análisis de Candida albicans ATCC 10231 se obtuvo efecto antifúngico con todos los AEM. Los AEM de Anethum graveolens, Rosmarinus officinalis, Mentha spicata, Ocimum basilicum y Cymbopogon citratus en microorganismos ATCC presentaron actividad antimicrobiana.