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Permanent URI for this communityhttp://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/1209
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Item La estructura organizacional y su relación con la calidad de servicio en la Coordinación Zonal 3-INEC(Universidad Técnica de Ambato. Dirección de Posgrado. Maestría en Dirección de Empresas, 2022-10-20) Velastegui Villarreal, Mónica Cecilia; Abril Flores, Jorge FranciscoThis research was developed with the objective of analyzing the organizational structure and its influence on the quality of service of the Zonal Coordination 3-INEC in Tungurahua, with the application of good administrative practices. This is due to the fact that the institution is obliged to maintain a solid and effective structure to meet the demands of customers and obtain adequate compliance with objectives and goals. To achieve this purpose, a study with a mixed approach, descriptive and non-experimental design was proposed adequate result of the maximum satisfaction of quality in the client. In addition, the sample was composed of two groups, on the one hand, the employees of the Zonal Coordination 3 of INEC of Tungurahua, since they are the ones who know the organizational structure of the company, and have the continuous dealings with customers; tools that define the functions of each member within the organization, as well as the relationship between departments they also know all the aspects and characteristics of the organization. And, on the other hand, the users of the Zonal Coordination 3 of INEC Tungurahua, since they are the ones who receive the service and therefore are the ones who are in a position to evaluate the quality of the service they receive. A survey was applied to both samples. Thus, it is expected to prove that the organizational structure does have an impact on improving the quality of service in the Zonal Coordination 3-INEC in Tungurahua users of statistical data, based on the application of good administrative practices demonstrated through a bibliographical and field study together with the application of surveys validated by university teachers and the respective descriptive analysis.Item Percepción de la calidad de servicio y la satisfacción del usuario(2024-02) Ninacuri Moya, Patricio Gustavo; Abril Flores, Jorge FranciscoEl presente trabajo de titulación denominado percepción de la calidad de servicio y la satisfacción del usuario, tuvo como objetivo general analizar la percepción de la calidad de servicio y su influencia en la satisfacción de los usuarios del Departamento de Digitación en la Mancomunidad de Transito Tungurahua. Para lo cual, se llevó a cabo una metodología de investigación bibliográfica-documental para el sustento teórico del documento, adicionalmente se tomó en cuenta una investigación de campo que se desarrolló mediante la aplicación de un instrumento de investigación; es decir, una encuesta basada en el modelo Servqual, la misma que fue realizada a una muestra poblacional correspondiente a 378 usuarios que hacen uso del servicio de digitación en la empresa. De esta manera se evidenció que la satisfacción del usuario referente al componente de seguridad y empatía a alcanzado un 70% de aceptación, por ello se puede mencionar que existe una correlación moderada de los componentes evaluados referente a la calidad del servicio, en cuanto al factor analizado de fiabilidad el 31,75% menciona que le ha tomado más tiempo del planificado para recibir el servicio requerido. Mediante los resultados obtenidos se plantea establecer estrategias que mejoren la calidad del servicio y la satisfacción del usuario; entre ellas, capacitar al personal para brindar xiv información apropiada sobre el proceso de matriculación y crear incentivos al personal que cumpla con la satisfacción del usuario respecto a los servicios recibidos. En conclusión, la investigación revela las falencias existentes principalmente en el componente de fiabilidad; correspondiente al tiempo esperado para el servicio que posee una significancia de 3,40 y corrección de errores en los trámites con un valor de significancia de 2,59; lo que quiere decir que los usuarios no se encuentran totalmente satisfechos con la calidad del servicio, por tal motivo el mejoramiento de los factores evaluados en la investigación y la aplicación de las propuestas plateadas permitirá obtener beneficios de institucionalidad pública.Item Sistema de gestión de calidad y la incidencia en la materia prima de los cultivos controlados de la Industria Alimenticia Pérez Vaca INALPEV Cía. Ltda.(Universidad Técnica de Ambato. Dirección de Posgrado. Maestría en Dirección de Empresas, 2022-10-20) Poveda Sánchez, Diego Alfonso; Abril Flores, Jorge FranciscoThis research work is focused on the quality management system and the impact on the raw material of the controlled crops of the Pérez Vaca Food Industry INALPEV Cia. Ltda., focused on ensuring the capacity to manage processes in a efficient under quality standards; The objective of the research is to optimize resources through a quality management system (QMS) in the company's controlled crops through the design of an action plan under the necessary guidelines for crop management; A type of descriptive research was applied to the study, since it allowed an analysis of the perception of the study variables such as the quality management system and the raw material of the controlled crops; In addition, an exploratory investigation will be required which allowed to inquire about the objective of the study, the approach was mixed qualitative-quantitative, for which the questions for the instrument that was applied in the investigation were outlined, which consists of 15 items on a scale of I like it. The statistic applied to verify the hypothesis is Kolmogorov Smirnov, where representative questions of the study were taken, obtaining a P value less than 0.05; In the same way, the instrument was validated by Cronbach's Alpha, resulting in 0.824, that is, the questions used in the survey were reliable. The results obtained in the survey show that the design of the action plan optimizes resources within the company. In turn, these processes will allow the products offered by the company to be under quality measures, since quality control is focused on the optimization and improvement of the company, as well as controlling and monitoring the provision of a good service.