Ingeniería en Sistemas, Electrónica e Industrial

Permanent URI for this communityhttp://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/1

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Item
    Riesgos laborales en la cadena de suministro agroalimentaria de la empresa Jambi Kiwa
    (Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ingeniería en Sistemas, Electrónica e Industrial. Carrera de Ingeniería Industrial, 2025-02) Guamangate Casillas Anahi Estefania; Morales Perrazo Luis Alberto
    In agro-industrial activities, as in any other industry, occupational risks are present, potentially affecting the physical and mental health of workers. Therefore, the objective of this research was to characterize occupational risks in the agri-food supply chain of the company "Jambi Kiwa". The research employed a mixed qualitative-quantitative approach, combining bibliographic, documentary, and field research. Various data collection techniques were utilized, including interviews, surveys, and observation. Additionally, tools were applied to identify and estimate occupational risks, based on regulations such as Decreto Ejecutivo 255, Norma Técnica en Seguridad e Higiene del Trabajo, Acuerdo Ministerial 196 and the occupational risk estimation matrix of the Instituto Nacional de Seguridad y Salud en el Trabajo. The results reveal critical working conditions across all phases of the agri-food supply chain. Risks associated with mechanical, physical, chemical, ergonomic, psychosocial, and biological factors were identified. Mechanical (28.85%) and ergonomic (25.96%) risks were the most frequent. Most risks were classified as moderate (41.35%) and tolerable (39.42%), while significant risks (16.35%) were concentrated in the provisioning phase. These findings highlight the urgent need to implement specific preventive measures to improve working conditions, protect workers' health, and ensure compliance with occupational safety regulations in Ecuador.
  • Item
    Seguridad laboral y su influencia en la productividad de la maquila de prendas de vestir jean. Estudio de caso Pelileo – Ecuador.
    (Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ingeniería en Sistemas, Electrónica e Industrial. Maestría en Producción y Operaciones Industriales, 2023) Jácome Analuisa, Johana Gabriela; Morales Perrazo, Luis Alberto
    En la industria, los trabajadores se exponen a fuentes de peligros potenciales en su entorno laboral, que afectan negativamente a sus actividades y productividad, además ocasionan riesgos en su salud; bajo este contexto el objetivo de la investigación fue estudiar las condiciones de seguridad laboral y su influencia en la productividad de las maquilas de prendas de vestir jean. La investigación se basó en un estudio correlacional desarrollado en 43 maquilas, en las cuales laboran 74 trabajadores (37 varones, 37 mujeres), que pertenecen a la ciudad de Pelileo- Ecuador; la selección de la muestra fue a conveniencia en 4 zonas de la ciudad en las cuales se desarrolla mayormente la actividad de maquilado de prendas de vestir tipo jean. Las herramientas para el estudio fueron: listas de chequeo basadas en normativa laboral y una encuesta validada por juicio de expertos y nivel de confiabilidad (0,79). Los resultados encontrados establecen que el 100% de las maquilas adaptaron sus viviendas como centros de maquilado, ocasionando entornos disergonómicos de trabajo y entornos psicosociales inadecuados; además se determinó que la actividad laboral de maquilado no está estandarizada y no existe ningún tipo de especificación técnica basado en normas para el control de calidad de las prendas. La prueba no paramétrica de correlación de Spearman establece que las dimensiones de la seguridad laboral con mayor relación con la productividad (p<0,05) fueron: el factor ergonómico (p=1,539e07) y el factor psicosocial (p=0,018). Se concluye que el trabajo en maquilas del sector textil de la ciudad de Pelileo no es completamente adecuado con relación a la seguridad laboral, lo que incide en la productividad laboral de este sector manufacturero.
  • Item
    Sistema de Gestión de la Seguridad y Salud en el Trabajo basado en la Norma ISO 45001:2018 para una empresa de alimentos balanceados
    (Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ingeniería en Sistemas, Electrónica e Industrial. Maestría en Producción y Operaciones Industriales, 2021) Martínez Gutiérrez, Carlos Augusto; Acosta Velarde, Jaime Iván
    This work has been developed under the research line materials and manufacturing processes for the industry and is born from the need to implement a Management System for Safety and Health at Work that meets the requirements established in the ISO 45001:2018 Standard, aiming to significantly improve the control of occupational risks in the company Balanceados Nutritivos. For which, a field methodology was used, through the application of a checklist designed to evidence the level of compliance through a percentage value of each of the sections of the standard, obtaining an overall result of 21% compliance, mainly due to the lack of documentary justification in each of the processes and the incipient activities in OSH issues. Therefore, in order to guide the organization towards a culture of prevention and control of occupational risks, improvement actions have been established, a manual, procedures, records and instructions have been prepared, and an OSH policy and objectives have been established. Finally, it has been determined that such implementation generated statistically significant changes in favor of the improvement in risk control (p=0.00), obtaining an overall result of 65% compliance with the requirements of the Standard.