Carrera Ingeniería Bioquímica
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Item Aislamiento e identificación de levaduras a partir de efluentes de curtiembres tungurahuenses y caracterización en función a la Tolerancia a cromo (Cr) VI.(Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencia e Ingeniería en Alimentos. Carrera de Ingeniería Bioquímica, 2016-03) Salazar Jácome, Pablo Andréss; Serrano Bueno, GloriaTungurahua is an Ecuadorian province, which is considered one of the most important in terms of leather production and which owns on its territory 80% of the tanneries of the country. Tanneries represent a significant environmental problem due to the contamination they generate. These industries use Cr salts in the tanning process, which in turns generate effluents with high content of this material and once these get in contact with the environment, toxic effects are generated in the biota. This report evaluates the potential of native yeasts to tolerate Cr (VI). In order to achieve this, the yeasts of two tanneries effluents were isolated: a traditional and an industrialized one. There were established 1-9 test points depending on each case, starting from the reception phase until obtaining the final product, isolating in the process twenty five yeast strains. In terms of methodology, great emphasis was laid upon the molecular tools in order to identify the genera and specie of the isolated yeasts, which lead to identify eleven different species. The phylogenetic analysis classified them in three categories and in two families (Basidiomycota and Ascomycota). In order to determine stress tolerance to Cr (VI), triplicate assays were developed by using the drop plate method in presence of the metal. This allowed to observe that Candida parapsilosis, Candida zeylanoides, Rhodosporidium diobovatum, Candida humilis, Trichosporon otae y Zygowilliopsis califórnica were strains showed growth in the presence of Cr ( VI ), which in turn are suggested as a clean and autochthonous alternative to be used in the bioremediation processes for this kind of contamination.Item Análisis de la resistencia a estrés por metales pesados de levaduras aisladas del canal de riego Latacunga - Salcedo - Ambato.(Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencia e Ingeniería en Alimentos. Carrera de Ingeniería Bioquímica, 2016-03) Quinaluisa Calvopiña, Nancy Elizabeth; Serrano Bueno, GloriaThe Latacunga – Salcedo – Ambato irrigation channel (LSAIC) supplies important agricultural areas in the Cotopaxi and Tungurahua provinces, in which products are distributed all throughout Ecuador. The proximity of the Tungurahua and Cotopaxi volcanoes jointed to the discharges of the canal for tanneries, textile industries, wastewaters, slaughterhouses, factories, hospitals, and agricultural products, make this ecosystem susceptible space for contamination by heavy metals. The resistance analysis of native yeasts of this channel to heavy metal stress using a preliminary concentration of 0.2 and 2 mM showed a high resistance to Zn (100% of the species) and Pb (76.92%). On the contrary, Cd was the most tolerated heavy metal, since only 53.85% of fungal species showed growth in the presence of 0.2mM of the metal. Five of yeast strains showed tolerance to all heavy metals under study, Pichia kluyveri, Candida oleophila, Pichia fermentans, Cystofilobasidium infirmominiatum and Metschnikowia pulcherrima. Although, only seven yeast strains were resistant to 0.2mM of Cd (Cryptococcus faraegula and Rhodotorula mucilaginosa), two of them resisted high concentrations of 2 mM of this metal in a second drop growth experiment. The analysis of contamination by Cd, in the LSAIC, showed that this extreme ecosystem acts as perfect niche for organisms characterized by their ability to adapt limiting conditions.Item Innovación biológica para la depuración de aguas contaminadas en la estación El Peral, EMAPA - Ambato(Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencia e Ingeniería en Alimentos. Carrera de Ingeniería Bioquímica, 2011) Fiallos Núñez, Liliana Lucia; Velasteguí Sánchez, José RamiroLa estación de tratamiento de aguas servidas denominada El Peral, se encuentra ubicada en la ciudad de Ambato en el sector de Ficoa – La Delicia y es uno de los lugares que dispone la Empresa Municipal de Agua Potable y Alcantarillado de Ambato (EMAPA), para la recepción y tratamiento de aguas contaminadas provenientes de aguas de uso doméstico. Estas aguas circulan por un sistema de tratamiento de sedimentación, filtración y pozo séptico para luego ser descargadas en el río Ambato. Estas aguas no cumplen con todas las características técnicas tanto microbiológicas como físico-químicas como para ser descargadas en un río por lo que están contribuyendo a la consiguiente contaminación ambiental. El presente estudio titulado Innovación biológica para la depuración de aguas contaminadas en la estación El Peral, EMAPA - Ambato, tuvo como propósito fundamental mejorar las características de las aguas que pasan por la estación y desembocan al río Ambato, utilizando componentes biológicos alternativos y así cumplir con los valores permisibles según el Texto Unificado de la Legislación Ambiental Secundaria (TULAS). La mencionada innovación consistió en dos estanques en los que se cultivaron por separado dos especies vegetales, el uno contuvo lechuguín (Eichhornia crassipes – Fam. Poaceae Gramíneas) y el otro carrizo (Phragmites australis – Fam . Pontederiaceae Pontederiáceas). Para conocer las características de las aguas se analizó: pH, temperatura, conductividad, Sólidos disueltos totales, Demanda química de oxígeno(DQO), Demanda bioquímica de oxígeno (DBO), detergentes, nitrógeno, fósforo, color, olor, coliformes totales y fecales. Las evaluaciones se ejecutaron en dos etapas de un mes cada una y con intervalos de 10 días.