Ingeniería en Sistemas, Electrónica e Industrial

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    Estudio de tiempos y movimientos para la mejora de la productividad en la Empresa Lácteos Crelac
    (Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ingeniería en Sistemas, Electrónica e Industrial. Carrera de Ingeniería Industrial, 2024-02) Tello Quinteros, Juan Sebastian; Ortiz Sailema, Christian Ismael
    El proyecto de investigación se realizó en la empresa lácteos Crelac. Inicialmente, se describió a la empresa y mediante un análisis realizado a cada línea de producción se identificó que el queso fresco de 900 gramos era el producto más viable. enfocando así el estudio para su línea de producción. Para la mejora de la productividad se siguieron 4 etapas principales. La primera etapa consistió en conocer la situación actual de la empresa mediante el levantamiento de procesos. En la segunda etapa el estudio de tiempos y movimientos permitió calcular el tiempo estándar y establecer una capacidad de producción de 12 lotes diarios. Para la tercera etapa se realizó un diagnóstico a través del VSM donde se identificaron desperdicios como esperas, movimientos y transportes innecesarios. La cuarta etapa involucró propuestas de mejora como: cursogramas analíticos propuestos para optimizar actividades, balanceo de líneas para equilibrar las cargas de trabajo lo que redujo los tiempos muertos de 75.92 minutos a 13.14 minutos y elevó la eficiencia de producción del 67.41% al 90.51%, y la implementación de las 5S para lograr un entorno de trabajo limpio y organizado. Estas propuestas tuvieron como objetivo reducir los desperdicios identificados en la línea de producción de queso fresco 900 gramos. Finalmente se realizó un análisis de la mejora obtenida donde se determinó un aumento en la capacidad de producción a 13 lotes por día, esto se traduce en un aumento de la productividad del 8.3% pasando de 144 quesos por hora a 155 quesos por hora.
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    Estudio de tiempos y movimientos para la línea de producción de la empresa de lácteos “Monte Verde”
    (Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ingeniería en Sistemas, Electrónica e Industrial. Carrera de Ingeniería Industrial, 2023-09) Alvarez Ramírez, Erika Estefanía; Lema Chicaiza, Freddy Roberto
    The present research work was carried out in the dairy company "Monte Verde". in the production process of Milan 1 L whole milk, the same one that does not have tools that allow diagnosing the present problems and improving the production processes. A study of times and movements was carried out in order to standardize them. to improve the production line. The current situation of the company is known through direct observation techniques, unstructured interviews with the process staff. From the initial situation, an ABC analysis is performed with the aim of knowing the product in greatest demand; obtaining as a result the Milan whole milk of 1 L. I use analytical cursograms, tables and Microsoft Office tools to organize the information. For the time taking, continuous timing was used, the performance factor was determined and supplements for the calculation of the standard time. The bottleneck and the absence of standardized times were identified. Finally, through the balancing of lines. the standard times of each subprocess were balanced and the activities that do not add value were suppressed and /or combined. obtaining an improvement in the times of 2.66%, the number of workstations is reduced from four to three, considering the same number of operators and increasing the production capacity in 2 batches/ daily. Obtaining an efficiency of 84.76% in the proposed method. The same one that the simulation was performed in the FlexSim software.
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    Estudio de tiempos y movimientos para el mejoramiento del proceso productivo en la empresa de lácteos “El Enjambre”
    (Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ingeniería en Sistemas, Electrónica e Industrial. Carrera de Ingeniería Industrial, 2023-03) Esparza Huachi, Mireya Abigail; Tubón Núñez, Edith Elena
    In the research project the study of times and movements in the dairy company “The Swarm” is carried out in order to improve the production process, increase productivity and standardize the process. The current situation of the company is known through direct observation and unstructured interviews with the manager and the operator in charge of the production area. From the initial diagnosis of the company, the ABC analysis is performed to select the product of greatest demand using the sales history, identifying mozzarella cheese as the product of greatest consumption to carry out the study. To obtain the necessary data for the development of the project, time measurements were made by timing, taking into account the activities and movements performed by the operator in each subprocess; the information obtained is organized by means of flowcharts, analytical cursograms and tables. During the development of the project, the bottleneck and the absence of standardized processes were identified. Finally, the standard times of each subprocess are determined and activities that do not generate value were eliminated or combined, obtaining an improvement in time of 4.08% and from this the line balance is carried out to balance the workloads and that the process flows continuously; additional the manual of procedures for the production of mozzarella cheese was developed to guide the workers in the development of their activities and therefore improve the productivity of the company.
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    Estudio de tiempos y movimientos como base para la mejora de la producción en la empresa Máster Fibra
    (Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ingeniería en Sistemas, Electrónica e Industrial. Carrera de Ingeniería Industrial en Procesos de Automatización, 2023-01) Domínguez Cisneros, Emerson Daniel; López Arboleda, Jessica Paola
    This research project was developed at Master Fiber company and starts from the need of the company to standardize fiberglass parts manufacturing processes, among this bus dashboard production, among which different problems as unnecessary movements, excessive travel distances and bottlenecks within production stand out are arised. A study of bus dashboard model with the highest demand manufacturing process was carried out, which was obtained from the company's sales history and ABC graph application, in addition, flowcharts, analytical diagrams and route diagrams that facilitate understanding of production process. Time and motion study was carried out to obtain standard time of productive activities in manufacturing process of selected board with ABC graph, later, production capacity of company was calculated, this for the purpose of Suggest process improvements. As a result, standard time of all the activities that are part of production process of the bus dashboard with the highest demand during the year 2021 was obtained, with this information calculation of production capacity at company and lines balancing was developed in this process, this the optimal theoretical number of workstations was determined, and a redesign of the production area was developed, to reduce the process transfer distances. With the results, the current situation of the bus board manufacturing process with highest demand within the Master Fiber company was made clearer, information that will be very useful for the approach of improvements within the company.
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    Estudio de tiempos y movimientos en el proceso de ensamble del modelo Wingle 7, planta de pintura, área de lijado y sellado de la empresa Ciauto Cía. Ltda.
    (Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ingeniería en Sistemas, Electrónica e Industrial. Carrera de Ingeniería Industrial en Procesos de Automatización, 2022-09) Chimborazo Chicaiza, Wilmer Rolando; Guachimbosa Villalba, Víctor Hugo
    The current Project encompasses investigation tittles related to the time and movements studies through working mediation. Its main objective is to know the current area of sanding and sealing area at CIAUTO CIA. LTDA., enterprise to assemble a WINGLE 7 pickup truck, so it could help the enterprise to detect time-out existence and bottleneck, which constitute the main area problem of sanding and sealing for the pickup truck assembly model before mentioned. Afterwards, it was realized a line balancing for which it started by identifying each situation which belongs to sanding and sealing area of the painting plant. It recognized five stations which are object of study in order to manage workforce and accomplish the daily production of fifteen units. To time mediation, it executed normal and standard time calculation of each one of the operators who work in the project study area with the purpose of identify which is the station that requires a task reassignment and achieve a workload balance. Since at the beginning of the project it was identified that the current workload didn’t have a balance. So, operators’ time in the same station varied a lot as it happened at sanding and sealing stations whose production capacity was fifteen and fourteen units respectively. However, by reassigning the activities among the two stations, it started to increase units’ production to sixteen units at sanding station and seventeen units at sealing station, so it could accomplish satisfactorily a daily production of fifteen units and adjust operators’ time the closest to Tack Time. Once obtained the current situation calculation and improvement proposal, FlexSim tool was used to evaluate and know the project study effectively. Finally, obtained results are presented along the development at the current investigation project.
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    Estudio de tiempos y movimientos para mejoramiento de los procesos productivos de la empresa CALZADO LIWI
    (Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ingeniería en Sistemas, Electrónica e Industrial. Carrera de Ingeniería Industrial en Procesos de Automatización, 2018) Lozada Orozco, Francisco Javier; Mariño Rivera, Christian José
    El proyecto de investigación trata sobre el estudio de tiempos y movimientos en la línea de producción de calzado tipo ortopédico en la empresa Calzado LIWI. Para esto se toma en cuenta los diferentes problemas de la empresa, entre ellos los cuellos de botella, tiempos muertos y movimientos innecesarios ya sea de maquinaria o de operarios en el área de producción de la empresa. La empresa Calzado LIWI tiene la necesidad de determinar un estándar de tiempo para su producto de mayor demanda, el análisis cuidadoso de los diversos movimientos al ejecutar una operación y el número de operarios necesarios, con el propósito de incrementar la productividad y satisfacer las necesidades de los clientes internos y externos. Es así que, mediante el análisis actual de los procesos productivos, gráfico ABC para determinar el producto más demandado, flujogramas de procesos, diagramas analíticos, diagramas sinópticos, estudio de tiempos, balanceo de líneas y distribución de planta se logra proponer mejoras significativas. Para esto, se realiza una entrevista al jefe de producción, ya que es la persona con mayor conocimiento sobre el proceso productivo, con la finalidad de conocer las falencias que tiene la empresa y poder erradicarlas para un mejor funcionamiento. También, se realiza encuestas a los operarios que laboran en el proceso productivo con el fin de recoger la información necesaria para la elaboración del proyecto. Como resultado de este proyecto investigativo, se logra definir tiempos estándar en cada área del proceso productivo, con estos tiempos se realiza un balanceo de líneas para determinar el número de operarios necesarios, y una distribución de planta con el fin de ordenar las instalaciones reduciendo los costos de fabricación.